Marchewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Jest często używana do głównych dań, ciast, ale też i do zupy. Zupa krem z marchwi to łagodne danie, idealne dla osób na diecie. Jej główny składnik wpływa korzystnie na wygląd cery. Przedstawiamy przepis na bardzo zdrową i smaczną bezcukrową zupę marchewkową.
Czas przygotowania dania: około 40 minut
Ilość porcji: 4 – 6
Składniki
800 gram marchwi,
1 cebula,
1 litr bulionu,
sok z ½ pomarańczy,
1 łyżeczka przyprawy curry,
sól i pieprz,
natka pietruszki,
oliwa lub olej,
pestki dyni,
śmietana 18% według uznania.
Sposób Przygotowania
- Najpierw myjemy marchew, obieramy ją i kroimy w plastry. Następnie obieramy cebulę z łupin, siekamy i wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą albo olejem.
- Smażymy aż delikatnie się zarumieni.
- Do garnka z cebulą wlewamy bulion, dodajemy marchew oraz łyżeczkę curry. Gotujemy, aż marchew zmięknie.
- Zupę miksujemy na gładki krem. Do zupy wciskamy sok z pomarańczy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszamy.
- Zupę podajemy z łyżką śmietany i posiekaną natką pietruszki.