Zupa marchwiowa dla Cukrzyków

Marchewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Jest często używana do głównych dań, ciast, ale też i do zupy. Zupa krem z marchwi to łagodne danie, idealne dla osób na diecie. Jej główny składnik wpływa korzystnie na wygląd cery. Przedstawiamy przepis na bardzo zdrową i smaczną bezcukrową zupę marchewkową.

Czas przygotowania dania: około 40 minut

Ilość porcji: 4 – 6

Składniki

  • 800 gram marchwi,

  • 1 cebula,

  • 1 litr bulionu,

  • sok z ½ pomarańczy,

  • 1 łyżeczka przyprawy curry,

  • sól i pieprz,

  • natka pietruszki,

  • oliwa lub olej,

  • pestki dyni,

  • śmietana 18% według uznania.

Sposób Przygotowania

  • Najpierw myjemy marchew, obieramy ją i kroimy w plastry. Następnie obieramy cebulę z łupin, siekamy i wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą albo olejem.
  • Smażymy aż delikatnie się zarumieni.
  • Do garnka z cebulą wlewamy bulion, dodajemy marchew oraz łyżeczkę curry. Gotujemy, aż marchew zmięknie.
  • Zupę miksujemy na gładki krem. Do zupy wciskamy sok z pomarańczy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszamy.
  • Zupę podajemy z łyżką śmietany i posiekaną natką pietruszki.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *