Zupa orkiszowa

Orkisz jest doskonałym składnikiem, który warto stosować w swojej kuchni przygotowując tak proste dania jak zupa. Zawiera on niezbędne składniki do życia takie jak: witamina E, B1, B2 i B6, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik. Dlatego też chcę podzielić się z Tobą wspaniałą zupą do której często wracam, ze względu na jej bogate właściwości lecznicze, a także dobry smak. Polecana jest szczególnie przy chorobach jelit, silnych biegunkach, a także po operacji. 

Zupka orkiszowa dla zdrowia

Składniki ZUPY

  • 1 l rosołu

  • 100 g mąki orkiszowej

  • 50 g masła

  • 10 g gałki muszkatołowej

  • sól, pieprz

  • SKŁADNIKI NA KLOPSY
  • 200 g piersi z kurczaka

  • 2 jajka

  • sól, pieprz

Sposób Przygotowania

  • Podgrzej rosół z kury. Rozpuść masło i dodaj mąkę orkiszową, w taki sposób, by powstała zasmażka o złotym kolorze.
  • Wlej chochelkę rosołu do zasmażki i intensywnie mieszaj, do momentu uzyskania jednolitej masy.
  • Przygotowaną masę dodaj do rosołu, ciągle mieszając, aby się nie zrobiły grudki. Gotuj około 10 minut.
  • Dodaj sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową do smaku.
  • Aby przygotować klopsiki zmiel mięso z piersi z kurczaka, dodaj jajko, sól, pieprz do smaku i wszystko wymieszaj, a następnie uformuj małe klopsy.
  • Gotuj je w zupie na wolnym ogniu około 10 minut.

Tak przygotowana zupa wyjdzie wszystkim na zdrowie. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.