Orkisz jest doskonałym składnikiem, który warto stosować w swojej kuchni przygotowując tak proste dania jak zupa. Zawiera on niezbędne składniki do życia takie jak: witamina E, B1, B2 i B6, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik. Dlatego też chcę podzielić się z Tobą wspaniałą zupą do której często wracam, ze względu na jej bogate właściwości lecznicze, a także dobry smak. Polecana jest szczególnie przy chorobach jelit, silnych biegunkach, a także po operacji.
Zupka orkiszowa dla zdrowia
Składniki ZUPY
1 l rosołu
100 g mąki orkiszowej
50 g masła
10 g gałki muszkatołowej
sól, pieprz
- SKŁADNIKI NA KLOPSY
200 g piersi z kurczaka
2 jajka
sól, pieprz
Sposób Przygotowania
- Podgrzej rosół z kury. Rozpuść masło i dodaj mąkę orkiszową, w taki sposób, by powstała zasmażka o złotym kolorze.
- Wlej chochelkę rosołu do zasmażki i intensywnie mieszaj, do momentu uzyskania jednolitej masy.
- Przygotowaną masę dodaj do rosołu, ciągle mieszając, aby się nie zrobiły grudki. Gotuj około 10 minut.
- Dodaj sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową do smaku.
- Aby przygotować klopsiki zmiel mięso z piersi z kurczaka, dodaj jajko, sól, pieprz do smaku i wszystko wymieszaj, a następnie uformuj małe klopsy.
- Gotuj je w zupie na wolnym ogniu około 10 minut.
Tak przygotowana zupa wyjdzie wszystkim na zdrowie.