Zupa pomidorowa na diecie dr Dąbrowskiej, to smaczna i rozgrzewająca propozycja na obiad. Tą kremową zupę możecie z powodzeniem zabrać ze sobą do pracy. Wystarczy przelać ją do słoiczka.
Składniki
2 średnie cebule
2 marchewki
1 korzeń pietruszki1 plasterek selera
1 liść kapusty pekińskiej
0,5 jabłka
200 g koncentratu pomidorowego
4 ziela angielskie
1 liść laurowy
sól ziołowa i pieprz do smaku
pozostałe przyprawy: słodka i ostra papryka w proszku, kurkuma
Sposób Przygotowania
- Do garnka wlewamy 1-1,25 litra wody. Dodajemy liść laurowy i ziela angielskie.
- Dodajemy obrane i pokrojone na kawałki warzywa oraz jabłko (pozbawiona niejadalnych części). Gotujemy całość około 20 minut do powstania wywaru.
- Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy składniki i wszystko zagotowujemy.
- Pod koniec doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, szczyptą kurkumy, solą ziołową i pieprzem.
- Miksujemy nasze składniki za pomocą blendera żyrafy na gładką zupę krem.
- Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy zupę do smaku.