Jeśli zastanawiasz się czym dzisiaj na obiad zaskoczyć rodzinę, przygotuj bogatą w wartości odżywczą zupę porową. Jest lekkostrawna, aromatyczna i wzmacniająca.
Zupa porowa z ryżem jest prosta w przygotowaniu. Nie musisz być szefem kuchni, aby przygotować danie na złoty medal!
Dlaczego warto jeść por? Por szczególnie warto jeść, jeśli doskwierają bóle reumatyczne, a także podczas przeziębienia. Posiada właściwości bakteriobójcze i wspomaga układ odpornościowy. Ze względu na dużą zawartość żelaza, pomaga zwalczyć niedokrwistość.
Składniki
1 duży por
1 żółta cebula
oliwa z oliwek
1 litr wody
szczypta gałki muszkatołowej
natka pietruszki
1/4 selera
5 łyżek ryżu
3 większe ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 buraka
3 liście laurowe
sól himalajska
4 ziarna ziela angielskiego
pieprz
Sposób Przygotowania
- Rozgrzej garnku i wlej oliwę. Wrzuć na nią pokrojoną drobno cebulę i jak się zeszkli, dodaj gałkę muszkatołową.
- Kolejno wlej ciepłą wodę i dodaj natkę pietruszki. Następnie dodawaj po kolei: ryż, ziemniaki, buraka i marchewkę pokrojone w kostkę, pietruszkę, seler, por posiekany w krążki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Jeśli widzisz, że jest za mało wody, dolej śmiało.
- Gotuj zupę, aż ryż będzie miękki. Posyp zupę drobno posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!