Zupa porowa z ryżem

Jeśli zastanawiasz się czym dzisiaj na obiad zaskoczyć rodzinę, przygotuj bogatą w wartości odżywczą zupę porową. Jest lekkostrawna, aromatyczna i wzmacniająca.

Zupa porowa z ryżem jest prosta w przygotowaniu. Nie musisz być szefem kuchni, aby przygotować danie na złoty medal!

Dlaczego warto jeść por? Por szczególnie warto jeść, jeśli doskwierają bóle reumatyczne, a także podczas przeziębienia. Posiada właściwości bakteriobójcze i wspomaga układ odpornościowy. Ze względu na dużą zawartość żelaza, pomaga zwalczyć niedokrwistość.

Składniki

  • 1 duży por

  • 1 żółta cebula

  • oliwa z oliwek

  • 1 litr wody

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • natka pietruszki

  • 1/4 selera

  • 5 łyżek ryżu

  • 3 większe ziemniaki

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 1/2 buraka

  • 3 liście laurowe

  • sól himalajska

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • pieprz

Sposób Przygotowania

  • Rozgrzej garnku i wlej oliwę. Wrzuć na nią pokrojoną drobno cebulę i jak się zeszkli, dodaj gałkę muszkatołową.
  • Kolejno wlej ciepłą wodę i dodaj natkę pietruszki. Następnie dodawaj po kolei: ryż, ziemniaki, buraka i marchewkę pokrojone w kostkę, pietruszkę, seler, por posiekany w krążki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Jeśli widzisz, że jest za mało wody, dolej śmiało.
  • Gotuj zupę, aż ryż będzie miękki. Posyp zupę drobno posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published.