Bezglutenową zieloną zupę możesz podawać zarówno jako pierwsze danie na obiad, przystawkę, jak i na kolację. Zawiera mnóstwo wartości odżywczych, takich jak żelazo, witaminę C, magnez, potas oraz kwas foliowy. Jest delikatna w smaku i niezwykle pożywna.
Sposób Przygotowania
- Obierz wszystkie warzywa.
- Posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij je w garnku na maśle lub oliwie.
- Pokrój drobno lub zetrzyj na tarce pozostałe warzywa. Dorzuć je do zeszklonej cebuli i zalej bulionem lub wodą. Dodaj sól i pieprz wg uznania, a także po 1/3 łyżeczki pozostałych przypraw.
- Gotuj przez około 15 minut i dorzuć zamrożone kostki szpinaku. Gotuj pod przykryciem jeszcze około 10 minut. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Jeśli chcesz, możesz bezglutenową szpinakową zupę zmiksować na krem i podać np. razem z kluskami.
Smacznego!