Zupa z botwinki

Zupa z botwiny zawiera liczne właściwości zdrowotne – odkwasza organizm, pobudza apetyt oraz wpływa korzystnie na stan skóry.

Składniki

  • 2 pęczki botwinki

  • 700 g ziemniaków

  • 2 słoiki ugotowanej fasoli lub soczewicy czerwonej

  • 400 ml tłustego mleka kokosowego lub śmietany kokosowej

  • 2 duże cebule

  • 4 marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry

  • 5 łyżek oleju

  • 3 listki laurowe

  • 1 łyżeczka ziela angielskiego

  • sól

  • pieprz

Sposób Przygotowania

  • Botwinkę obieramy obieraczką. Podobnie jak marchewki, korzeń pietruszki i ziemniaki. Botwinę, marchew i pietruszkę ścieramy na tarce na wiórki. Łodygi i liście kroimy na mniejsze kawałki.
  • Cebulę kroimy w kostkę.
  • W głębokim garnku podsmażamy na oleju cebulę, gdy jest złota, dodajemy starte warzywa na tarce. Przesmażamy. Pod koniec dodajemy kolendrę, również przesmażam.
  • Do garnka wlewamy 2 litry wody, czasami 3 litry, zależnie ilości ziemniaków, Wsypujemy listki i ziele. Gotujemy przez 15 minut.
  • Kroimy ziemniaki w kostkę. Wkładamy je delikatnie do garnka i w razie potrzeby dolewamy tyle wody, żeby przykryła ziemniaki. Dodajemy także soczewicę czerwoną i tyle ile soczewicy – tyle wody ekstra. Gotujemy do miękkości.
  • Pod koniec dodajemy łodygi botwinki, liście, mleko kokosowe i ugotowaną wcześniej fasolę lub soczewicę. Gotujemy nie dłużej niż 3 minuty.
  • Doprawiam do smaku, można dorzucić jeszcze solidną garść koperku.

Smacznego!

Comments are closed.