Zupa z botwiny zawiera liczne właściwości zdrowotne – odkwasza organizm, pobudza apetyt oraz wpływa korzystnie na stan skóry.
Składniki
2 pęczki botwinki
700 g ziemniaków
2 słoiki ugotowanej fasoli lub soczewicy czerwonej
400 ml tłustego mleka kokosowego lub śmietany kokosowej
2 duże cebule
4 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
5 łyżek oleju
3 listki laurowe
1 łyżeczka ziela angielskiego
sól
pieprz
Sposób Przygotowania
- Botwinkę obieramy obieraczką. Podobnie jak marchewki, korzeń pietruszki i ziemniaki. Botwinę, marchew i pietruszkę ścieramy na tarce na wiórki. Łodygi i liście kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę kroimy w kostkę.
- W głębokim garnku podsmażamy na oleju cebulę, gdy jest złota, dodajemy starte warzywa na tarce. Przesmażamy. Pod koniec dodajemy kolendrę, również przesmażam.
- Do garnka wlewamy 2 litry wody, czasami 3 litry, zależnie ilości ziemniaków, Wsypujemy listki i ziele. Gotujemy przez 15 minut.
- Kroimy ziemniaki w kostkę. Wkładamy je delikatnie do garnka i w razie potrzeby dolewamy tyle wody, żeby przykryła ziemniaki. Dodajemy także soczewicę czerwoną i tyle ile soczewicy – tyle wody ekstra. Gotujemy do miękkości.
- Pod koniec dodajemy łodygi botwinki, liście, mleko kokosowe i ugotowaną wcześniej fasolę lub soczewicę. Gotujemy nie dłużej niż 3 minuty.
- Doprawiam do smaku, można dorzucić jeszcze solidną garść koperku.
Smacznego!