Zupa z cukinii, to lekka, dietetyczna, wegańska i lekkostrawna propozycja na obiad dla osób będących na diecie. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. Zupa jest doskonałym źródłem błonnika i cennych witamin.
Składniki
2 średnie cukinie
1 cebula
1 korzeń pietruszki
1 łodyga selera naciowego
1-2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
garść liści świeżego szpinaku
5-6 listków świeżej mięty
2 łyżki pokrojonej zielonej pietruszki
pieprz i sól do smaku
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka oregano
Sposób Przygotowania
- Cebulę, korzeń pietruszki i seler obieramy i kroimy. Przekładamy do garnka i zalewamy około 1,5 l wody.
- Dodajemy ziele angielskie, liści laurowy i sól. Zagotowujemy, następnie zmniejszamy płomień na minimalny i gotujemy całość około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie.
- Do naszego wywaru dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, szpinak, mięte i zieloną pietruszkę. Gotujemy około 5-6 minut. Doprawiamy czosnkiem, oregano i pieprzem.
- Miksujemy całość na krem. Próbujemy i opcjonalnie jeszcze doprawiamy.