Zupa z cukinii

Zupa z cukinii, to lekka, dietetyczna, wegańska i lekkostrawna propozycja na obiad dla osób będących na diecie. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. Zupa jest doskonałym źródłem błonnika i cennych witamin.

Składniki

  • 2 średnie cukinie

  • 1 cebula

  • 1 korzeń pietruszki

  • 1 łodyga selera naciowego

  • 1-2 liście laurowe

  • 4 kulki ziela angielskiego

  • garść liści świeżego szpinaku

  • 5-6 listków świeżej mięty

  • 2 łyżki pokrojonej zielonej pietruszki

  • pieprz i sól do smaku

  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

  • 1 łyżeczka oregano

Sposób Przygotowania

  • Cebulę, korzeń pietruszki i seler obieramy i kroimy. Przekładamy do garnka i zalewamy około 1,5 l wody.
  • Dodajemy ziele angielskie, liści laurowy i sól. Zagotowujemy, następnie zmniejszamy płomień na minimalny i gotujemy całość około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie.
  • Do naszego wywaru dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, szpinak, mięte i zieloną pietruszkę. Gotujemy około 5-6 minut. Doprawiamy czosnkiem, oregano i pieprzem.
  • Miksujemy całość na krem. Próbujemy i opcjonalnie jeszcze doprawiamy.

Leave a Comment

Your email address will not be published.