Zupa z Kolagenem

Św. Hildegarda uważała, że każdy organizm sam posiada środki, by się wyleczyć, a choroby powstają na skutek niskiej odporności przed bakteriami i wirusami. Można więc przyjąć, że choroby autoimmunologiczne mogą mieć swoją przyczynę w nieodpowiedniej diecie. Dlatego tak ważna jest odpowiednia dieta, w szczególności gdy cierpimy z powodu choroby.

Dziś proponujemy pełnowartościową zupę o dużej zawartości kolagenu polecaną dla osób z zaburzeniami układu pokarmowego jak choroba wrzodowa żołądka, jelit, a także z grupy chorób autoagresywnych: choroba Leśniowskiego-Crohna, czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego. 

Wywar wzmacniający odporność

Składniki

  • 2 kg pociętych kości szpikowych z mięsem

  • 1 kg nóżek, chrząstek najlepiej z kury

  • 6 l wody

  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, bertram, galgant, kurkuma, gałka muszkatołowa

  • 2 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1/4 selera

  • 1 fenkuł (koper włoski)

  • delikatnie podpieczona cebula

  • szczypiorek

  • pęczek kopru

  •  1 łyżka soku z cytryny

Sposób Przygotowania

  • Umyte mięso i kości zalewamy wodą, dodając przyprawy według smaku i sok z cytryny. 
  • Gotujemy minimum 3 godziny na wolnym ogniu (im dłużej tym lepiej, lecz nie więcej niż 8 godzin). 
  • Pod koniec gotowania dodajemy warzywa.
  • Jak warzywa zmiękną przecedzamy wywar i możemy delektować się smakiem na zdrowie.

Polecamy pić codziennie jedną szklankę wywaru. Schłodzony ma konsystencję galaretki, którą można stosować jako bazę do innych zup. 

Smacznego!!!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *