Św. Hildegarda uważała, że każdy organizm sam posiada środki, by się wyleczyć, a choroby powstają na skutek niskiej odporności przed bakteriami i wirusami. Można więc przyjąć, że choroby autoimmunologiczne mogą mieć swoją przyczynę w nieodpowiedniej diecie. Dlatego tak ważna jest odpowiednia dieta, w szczególności gdy cierpimy z powodu choroby.
Dziś proponujemy pełnowartościową zupę o dużej zawartości kolagenu polecaną dla osób z zaburzeniami układu pokarmowego jak choroba wrzodowa żołądka, jelit, a także z grupy chorób autoagresywnych: choroba Leśniowskiego-Crohna, czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
Wywar wzmacniający odporność
Składniki
2 kg pociętych kości szpikowych z mięsem
1 kg nóżek, chrząstek najlepiej z kury
6 l wody
przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, bertram, galgant, kurkuma, gałka muszkatołowa
2 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
1 fenkuł (koper włoski)
delikatnie podpieczona cebula
szczypiorek
pęczek kopru
1 łyżka soku z cytryny
Sposób Przygotowania
- Umyte mięso i kości zalewamy wodą, dodając przyprawy według smaku i sok z cytryny.
- Gotujemy minimum 3 godziny na wolnym ogniu (im dłużej tym lepiej, lecz nie więcej niż 8 godzin).
- Pod koniec gotowania dodajemy warzywa.
- Jak warzywa zmiękną przecedzamy wywar i możemy delektować się smakiem na zdrowie.
Polecamy pić codziennie jedną szklankę wywaru. Schłodzony ma konsystencję galaretki, którą można stosować jako bazę do innych zup.
Smacznego!!!