Zupa z kurek

Zupy z kurek zawiera mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Może być spożywana zarówno na gorąco w jesienne zimne południe, jak i podawana schłodzona w letni upalny dzień.
Kurka, czyli pieprznik jadalny, bogata jest w potas, witaminy z grupy B oraz witaminę A i C. Jest źródłem ergosterolu, którego działanie grzybobójcze i owadobójcze potwierdzają badania naukowe.

Składniki

  • 500 g kurek

  • 700 g ziemniaków

  • 2 marchwie

  • 1 korzeń pietruszki

  • 2 cebule

  • 250 ml śmietany zwierzęcej lub roślinnej

  • 2 litry rosołu lub bulionu + około 500 ml wody

  • 2 pomidory

  • 4 łyżki masła lub oleju

  • mały pęczek koperku

  • 4 listki laurowe

  • 6 kulek ziela angielskiego

  • sól

  • pieprz

Sposób Przygotowania

  • Kurki oczyszczamy i suszymy.
  • Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę.
  • Marchwie oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kroimy drobno pomidory.
  • Cebule obieramy i siekamy w talarki lub kostkę.
  • Do garnka wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy ją na dużym ogniu, gdy zacznie robić się złota, dokładamy marchew i pietruszkę. Smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy grzyby i pomidory. Smażymy, mieszając, cała woda powinna wyparować.
  • Dolewamy rosół warzywny wodę, dodajemy ziemniaki, listki laurowe, ziele, solę, doprawiamy pieprzem i gotuję około 10 minut, aż ziemniaki staną się miękkie.
  • Dolewamy śmietanę. Miksujemy na krem. Dodajemy poszatkowany drobno koperek. Mieszamy dokładnie i podajemy.

Smacznego!

Comments are closed.