Zupy z kurek zawiera mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Może być spożywana zarówno na gorąco w jesienne zimne południe, jak i podawana schłodzona w letni upalny dzień.
Kurka, czyli pieprznik jadalny, bogata jest w potas, witaminy z grupy B oraz witaminę A i C. Jest źródłem ergosterolu, którego działanie grzybobójcze i owadobójcze potwierdzają badania naukowe.
Składniki
500 g kurek
700 g ziemniaków
2 marchwie
1 korzeń pietruszki
2 cebule
250 ml śmietany zwierzęcej lub roślinnej
2 litry rosołu lub bulionu + około 500 ml wody
2 pomidory
4 łyżki masła lub oleju
mały pęczek koperku
4 listki laurowe
6 kulek ziela angielskiego
sól
pieprz
Sposób Przygotowania
- Kurki oczyszczamy i suszymy.
- Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę.
- Marchwie oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kroimy drobno pomidory.
- Cebule obieramy i siekamy w talarki lub kostkę.
- Do garnka wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy ją na dużym ogniu, gdy zacznie robić się złota, dokładamy marchew i pietruszkę. Smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy grzyby i pomidory. Smażymy, mieszając, cała woda powinna wyparować.
- Dolewamy rosół warzywny wodę, dodajemy ziemniaki, listki laurowe, ziele, solę, doprawiamy pieprzem i gotuję około 10 minut, aż ziemniaki staną się miękkie.
- Dolewamy śmietanę. Miksujemy na krem. Dodajemy poszatkowany drobno koperek. Mieszamy dokładnie i podajemy.
Smacznego!