Zupa z ryżem i kaszą jaglaną to lekkostrawna propozycja na jesienny obiad. Jest prosta w przygotowaniu i niezwykle aksamitna. Nawet jeśli kuchenne klimaty nie są Twoją mocną stroną, z tym przepisem wyjdzie Ci rewelacyjna i sycąca zupa.
Jeśli śledzisz nasz blog od dłuższego czasu, to pewnie zauważyłaś, że to nie debiut kaszy jaglanej w naszych przepisach. O jej cennych właściwościach możesz przeczytać m. in. w tym artykule.
Składniki
2 litry wrzątku (O)
1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej (Z)
2 łyżeczki masła klarowanego (Z)
1 łyżka pestek z dyni (Z)
1 1/2 łyżka pestek słonecznika (Z)
1 łyżka wiórek kokosowych (Z)
1 łyżka rodzynek (Z)
6 daktyli (Z)
5 listków stewii (Z)
1/3 szklanki ryżu (M)
szczypta soli morskiej (W)
- Dodatki
1 garść suszonej żurawiny (D)
1 garść wędzonych śliwek (O)
1 garść migdałów w płatkach (Z)
Sposób Przygotowania
- Do wrzątku dodajemy składniki zupy w podanej kolejności. Gotujemy przez około godzinę lub dłużej.
- Pod koniec gotowania dodajemy żurawinę, śliwki i migdały.
Smacznego!