Zupa z zielonej soczewicy i wołowiny

Zupy warto jeść zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. Dzisiaj przedstawiamy przepis na aromatyczną zupę z wołowiną i warzywami. Jednak nie znajdują się w niej typowe warzywa, gdyż w zupie rządzą boczniaki, biała fasola i zielona soczewica.

Strączki warto jeść nie tylko ze względów smakowych. Zawierają dużo wartościowego białka, a także witaminy z grupy B.

Składniki

  • 130g chudej wołowiny (goleń/udziec)

  • 60g zielonej soczewicy

  • 1/2 puszki białej fasoli

  • 1 marchewka

  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego

  • 1 mały korzeń pietruszki

  • 1/2 puszki pokrojonych pomidorów bez skóry

  • 60g boczniaków

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • pęczek natki pietruszki

  • mały pęczek koperku

  • sól himalajska

Sposób Przygotowania

  • Mięso pokrój na grubą kostkę. Marchew i pietruszkę obierz i pokrój na grube plastry. Boczniaki pokrój na podłużne paski. Mięso i warzywa korzenne przełóż do garnka, dodaj kmin rzymski, odrobinę soli i dolej wody – 2-3cm ponad powierzchnię mięsa i warzyw. Gotuj wszystko aż mięso będzie miękki.
  • Dodaj do zupy boczniaki i gotuj zupę przez 15 minut. Następnie dodaj pomidory i gotuj aż zaczną się rozpadać i zagęszczać zupę. Na sam koniec dodaj ugotowaną wcześniej zieloną soczewicę i odcedzoną białą fasolę i odczekaj aż zupa ponownie zacznie się gotować. Dopraw ewentualnie solą himalajską.
  • Zdejmij zupę ze źródła ciepła i nałóż do miseczki. Powierzchnię zupy skrop oliwą, dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem i posyp obficie liśćmi natki pietruszki i koperkiem.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *