Zupy warto jeść zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. Dzisiaj przedstawiamy przepis na aromatyczną zupę z wołowiną i warzywami. Jednak nie znajdują się w niej typowe warzywa, gdyż w zupie rządzą boczniaki, biała fasola i zielona soczewica.
Strączki warto jeść nie tylko ze względów smakowych. Zawierają dużo wartościowego białka, a także witaminy z grupy B.
Składniki
130g chudej wołowiny (goleń/udziec)
60g zielonej soczewicy
1/2 puszki białej fasoli
1 marchewka
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
1 mały korzeń pietruszki
1/2 puszki pokrojonych pomidorów bez skóry
60g boczniaków
1 łyżka oliwy z oliwek
pęczek natki pietruszki
mały pęczek koperku
sól himalajska
Sposób Przygotowania
- Mięso pokrój na grubą kostkę. Marchew i pietruszkę obierz i pokrój na grube plastry. Boczniaki pokrój na podłużne paski. Mięso i warzywa korzenne przełóż do garnka, dodaj kmin rzymski, odrobinę soli i dolej wody – 2-3cm ponad powierzchnię mięsa i warzyw. Gotuj wszystko aż mięso będzie miękki.
- Dodaj do zupy boczniaki i gotuj zupę przez 15 minut. Następnie dodaj pomidory i gotuj aż zaczną się rozpadać i zagęszczać zupę. Na sam koniec dodaj ugotowaną wcześniej zieloną soczewicę i odcedzoną białą fasolę i odczekaj aż zupa ponownie zacznie się gotować. Dopraw ewentualnie solą himalajską.
- Zdejmij zupę ze źródła ciepła i nałóż do miseczki. Powierzchnię zupy skrop oliwą, dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem i posyp obficie liśćmi natki pietruszki i koperkiem.
Smacznego!