Spaghetti ze szparagami

Spaghetti to danie, które króluje nie tylko na włoskich stołach. Polacy pokochali różnego typu potrawy przygotowane na bazie makaronu. Często obiady inspirowane kuchnią włoską są uważane za bardzo kaloryczne i tłuste. Jednak jeśli dodamy do spaghetti zdrowe dodatki, danie stanie się o wiele mniej kaloryczne, a dodatkowo dostarczy niezbędnych substancji odżywczych. Poniżej prezentuje więc przepis na obiad w wersji “light”, polecany diabetykom oraz osobom będącym na różnego typu dietach odchudzających. 

Łosoś to ryba, którą powinno jeść się minimum raz w tygodniu. Dostarcza on bardzo dużą ilość kwasów tłuszczowych Omega-3, białka oraz witaminy A, D i E.

Składniki

  • makaron spaghetti pełnoziarnisty

  • zielone szparagi

  • paczka łososia wędzonego

  • kilka pomidorów koktajlowych

  • parmezan

  • sól, pieprz

Sposób Przygotowania

  • Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
  • Obierz szparagi i pokrój je w małe kawałki.
  • Podsmaż na małej ilości oliwy z oliwek.
  • Po kilku minutach dodaj pokrojonego łososia wędzonego.
  • Dodaj przekrojone pomidorki koktajlowe i dopraw solą oraz pieprzem.
  • Nałóż na talerz ugotowany makaron, dodaj podsmażone składniki i posyp parmezanem.

Comments are closed.