Spaghetti to danie, które króluje nie tylko na włoskich stołach. Polacy pokochali różnego typu potrawy przygotowane na bazie makaronu. Często obiady inspirowane kuchnią włoską są uważane za bardzo kaloryczne i tłuste. Jednak jeśli dodamy do spaghetti zdrowe dodatki, danie stanie się o wiele mniej kaloryczne, a dodatkowo dostarczy niezbędnych substancji odżywczych. Poniżej prezentuje więc przepis na obiad w wersji “light”, polecany diabetykom oraz osobom będącym na różnego typu dietach odchudzających.
Łosoś to ryba, którą powinno jeść się minimum raz w tygodniu. Dostarcza on bardzo dużą ilość kwasów tłuszczowych Omega-3, białka oraz witaminy A, D i E.
Składniki
makaron spaghetti pełnoziarnisty
zielone szparagi
paczka łososia wędzonego
kilka pomidorów koktajlowych
parmezan
sól, pieprz
Sposób Przygotowania
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
- Obierz szparagi i pokrój je w małe kawałki.
- Podsmaż na małej ilości oliwy z oliwek.
- Po kilku minutach dodaj pokrojonego łososia wędzonego.
- Dodaj przekrojone pomidorki koktajlowe i dopraw solą oraz pieprzem.
- Nałóż na talerz ugotowany makaron, dodaj podsmażone składniki i posyp parmezanem.