Kotleciki mielone z piersi kurczaka

Kotleciki mielone z piersi kurczaka to idealnie danie dla wszystkich osób, które lubią wprowadzać do swojej kuchni nowe smaki. Potrawa ta w smaku przypomina klasyczne sznycle, jednak jest dużo zdrowsza i pozwala dostarczyć do organizmu niezbędną ilość witamin oraz składników odżywczych. Polecana jest osobom cierpiącym na cukrzycę oraz starających się utrzymać prawidłową masę ciała. Jest również świetną alternatywą dla osób, które ze względów zdrowotnych muszą zrezygnować z czerwonego mięsa. 

Danie podawaj z ulubionymi dodatkami. Pamiętaj, że pierś z kurczaka to ważne źródło białka i substancji odżywczych. Natka pietruszki natomiast dostarcza dużą ilość żelaza, a dodatkowo odświeża również oddech. 

Składniki

  • 500 g piersi kurczaka

  • 50 g pieczarek

  • 2 łyżki tartej bułki 

  • natka pietruszki

  • jajko

  • sól, pieprz

Sposób Przygotowania

  • Mięso zmiel w maszynce do mięsa
  • Pieczarki pokrój w kostkę, a pietruszkę drobno posiekaj
  • Wszystkie składniki wymieszaj w misce, dodaj jajko, sól, pieprz i dwie łyżki bułki tartej
  • Mieszaj, aż do uzyskania masy
  • Uformuj kotleciki, obtocz w panierce i smaż na wolnym ogniu, aż się zarumienią

Comments are closed.