Tym razem proponujemy śniadanie paleo bez jajek. Awokado z jagnięciną może być spożywane przez dzieci z alergiami oraz osoby stosujące protokół autoimmunologiczny.
Jagnięcina wykazuje liczne prozdrowotne właściwości – bogata jest m.in. w witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, zarówno makro- (wapń, magnez) i mikroelementy (cynk, miedź).
Awokado to zdrowy tłuszcz, który zawiera potas, likopen, witaminy A, C, E, z grupy B oraz luteinę.
Jeśli nie masz aktualnie mielonej jagnięciny, możesz poeksperymentować z innym rodzajem mięsa.
Składniki
1 dojrzałe awokado
100 g mielonej jagnięciny
1/2 cebuli
1/2 ząbka czosnku
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka świeżej bazylii
1 łyżeczka rzeżuchy
słonina do smażenia
sól
Sposób Przygotowania
- Na patelni na wolnym ogniu wytop słoninę.
- Pokrój cebulę w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na słoninie.
- Wrzuć na patelnię mieloną jagnięcinę i wymieszaj z czosnkiem i cebulą, posól do smaku.
- Podsmaż mięso na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Usmażone mięso odstaw, aż delikatnie przestygnie.
- W międzyczasie przekrój awokado na pół wzdłuż, wyjmij pestkę i wydryluj środek małą łyżeczką.
- Wydrylowane ze środka awokado. pokrój na mniejsze części, przełóż do miseczki i skrop sokiem z cytryny.
- Ostudzone mięso dodaj do miseczki i wymieszaj.
- Pokrój lub porwij bazylię i rzeżuchę, dodaj do awokado i wymieszaj.
- Połówki awokado napełnij nadzieniem, posyp ziołami i podawaj.
Smacznego!