Awokado nadziewane jagnięciną

Tym razem proponujemy śniadanie paleo bez jajek. Awokado z jagnięciną może być spożywane przez dzieci z alergiami oraz osoby stosujące protokół autoimmunologiczny.
Jagnięcina wykazuje liczne prozdrowotne właściwości – bogata jest m.in. w witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, zarówno makro- (wapń, magnez) i mikroelementy (cynk, miedź).
Awokado to zdrowy tłuszcz, który zawiera potas, likopen, witaminy A, C, E, z grupy B oraz luteinę.
Jeśli nie masz aktualnie mielonej jagnięciny, możesz poeksperymentować z innym rodzajem mięsa.

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado

  • 100 g mielonej jagnięciny

  • 1/2 cebuli

  • 1/2 ząbka czosnku

  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

  • 1 łyżeczka świeżej bazylii

  • 1 łyżeczka rzeżuchy

  • słonina do smażenia

  • sól

Sposób Przygotowania

  • Na patelni na wolnym ogniu wytop słoninę.
  • Pokrój cebulę w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na słoninie.
  • Wrzuć na patelnię mieloną jagnięcinę i wymieszaj z czosnkiem i cebulą, posól do smaku.
  • Podsmaż mięso na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • Usmażone mięso odstaw, aż delikatnie przestygnie.
  • W międzyczasie przekrój awokado na pół wzdłuż, wyjmij pestkę i wydryluj środek małą łyżeczką.
  • Wydrylowane ze środka awokado. pokrój na mniejsze części, przełóż do miseczki i skrop sokiem z cytryny.
  • Ostudzone mięso dodaj do miseczki i wymieszaj.
  • Pokrój lub porwij bazylię i rzeżuchę, dodaj do awokado i wymieszaj.
  • Połówki awokado napełnij nadzieniem, posyp ziołami i podawaj.

Smacznego!

Comments are closed.