Gryczanka na śniadanie

Surowa gryczanka orzechowo-jabłkowa

Kasza gryczana to niezwykle cenne zboże. Jej spożywanie korzystnie wpływa na zdrowie – obniża stany zapalne w organizmie wywołujące lub nasilające choroby, zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają rozwojowi raka, a także wspierają zdrowie mózgu, wątroby i trawienia. Gryka zawiera węglowodany o niskim IG, dzięki czemu są one rozkładane i wchłaniane wolniej, co prowadzi do kontrolowanego poziomu cukru we krwi i zrównoważonej energii – to istotna informacja dla osób z problemami metabolicznymi. Polecamy pyszną i łatwą do przygotowania gryczankę.

Składniki

  • Kasza gryczana biała (niepalona) – 1 kubek

  • Orzechy włoskie – 1 kubek

  • Duże jabłko

  • Sok pomarańczowy – ok. 1/4 kubka

  • Kardamon, cynamon – po 1/4 łyżeczki

  • Gałka muszkatołowa – szczypta

  • Ulubione owoce do podania

Sposób Przygotowania

  • Kaszę przepłucz i zalej zimną wodą, a w osobnym naczyniu zalej orzechy wodą. Pozostaw na minimum 6 godzin, a najlepiej całą noc.
  • Po upływie wyznaczonego czasu ponownie przepłucz kaszę, a z orzechów odlej wodę.
  • Kaszę, orzechy, jabłko, przyprawy umieść w naczyniu, w którym będą rozdrabniane.
  • Rozpocznij blendowanie, podlewaj sokiem do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Podawaj od razu udekorowane owocami, które lubisz.

Comments are closed.