Kasza gryczana to niezwykle cenne zboże. Jej spożywanie korzystnie wpływa na zdrowie – obniża stany zapalne w organizmie wywołujące lub nasilające choroby, zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają rozwojowi raka, a także wspierają zdrowie mózgu, wątroby i trawienia. Gryka zawiera węglowodany o niskim IG, dzięki czemu są one rozkładane i wchłaniane wolniej, co prowadzi do kontrolowanego poziomu cukru we krwi i zrównoważonej energii – to istotna informacja dla osób z problemami metabolicznymi. Polecamy pyszną i łatwą do przygotowania gryczankę.
Składniki
Kasza gryczana biała (niepalona) – 1 kubek
Orzechy włoskie – 1 kubek
Duże jabłko
Sok pomarańczowy – ok. 1/4 kubka
Kardamon, cynamon – po 1/4 łyżeczki
Gałka muszkatołowa – szczypta
Ulubione owoce do podania
Sposób Przygotowania
- Kaszę przepłucz i zalej zimną wodą, a w osobnym naczyniu zalej orzechy wodą. Pozostaw na minimum 6 godzin, a najlepiej całą noc.
- Po upływie wyznaczonego czasu ponownie przepłucz kaszę, a z orzechów odlej wodę.
- Kaszę, orzechy, jabłko, przyprawy umieść w naczyniu, w którym będą rozdrabniane.
- Rozpocznij blendowanie, podlewaj sokiem do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Podawaj od razu udekorowane owocami, które lubisz.