Bezglutenowe owsiane babeczki

Kiedy rano spieszysz się do pracy lub do szkoły, weź ze sobą 2 owsiane babeczki, a dostarczą Ci energii na cały poranek.
Bezglutenowe babeczki stanowią nie tylko doskonałą alternatywę dla tradycyjnych drożdżowych wypieków. Zawierają prozdrowotne mikro- i makroelementy oraz błonnik.

Składniki

  • 2 jajka

  • 2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych

  • 1 mały, dojrzały banan

  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub masła)

  • 2 szklanki mieszanki posiekanych orzechów i owoców suszonych BIO np. migdały, orzechy, pestki, daktyle, figi, jagody goji, śliwki itp.

Sposób Przygotowania

  • Piekarnik nastaw na 180 stopni (góra-dół).
  • Posiekaj orzechy i migdały oraz suszone owoce. Wsyp je do miski wraz z płatkami owsianymi i rozgniecionym bananem. Wbij jajka, dodaj tłuszcz i wymieszaj na jednolitą masę. W razie potrzeby, gdyby ciasto wydawało się zbyt zbite, dodaj jeszcze jedno jajko. Włóż do foremek.
  • Piecz około 15 minut – do zrumienienia. Zdrowe, bezglutenowe babeczki bez mleka studź na metalowej kratce.

Przechowuj owsiane babeczki w blaszanej puszce, nigdy w plastiku lub worku. W puszce przetrwają 2-3 tygodnie.

Smacznego!

Comments are closed.