Ekspresowe mini serniczki

Zdecydowałeś się na dietę bezglutenową ze względów zdrowotnych lub po prostu prowadzisz taki styl życia? Myślisz, że dieta bezglutenowa wymaga wyrzeczeń i nie może być smaczna? Nic bardziej mylnego. Dzisiaj poznasz przepis na doskonałe serniczki gotowe w kilka minut.

Dlaczego warto sięgnąć po ten przepis?

  • głównym składnikiem jest twaróg, więc dostarczysz sobie sporą ilość białka
  • sposób przygotowania jest naprawdę prosty, dlatego bez problemów poradzą sobie z nim nawet laicy w dziedzinie kulinarnej
  • jeżeli ograniczasz kalorie, mini serniczki będą doskonałym zamiennikiem wysokokalorycznych ciastek ze sporą ilością cukru

Składniki

  • kostka twarogu (dostosuj do swoich potrzeb, może być tłusty, półtłusty, odtłuszczony, każdy się nada)

  • jajko

  • łyżka mąki ryżowej

  • łyżka cukru

  • kilka kropel soku z cytryny lub olejku pomarańczowego

Sposób Przygotowania

  • Wybierz dość dużą szklaną miskę, włóż do niej wszystkie składniki.
  • Widelcem wymieszaj wszystkie produkty, do momentu, aż doskonale się połączą
  • Teraz wybierz sposób, który najbardziej ci odpowiada. Serniczki można smażyć na patelni skropionej kilkoma kroplami oleju lub można piec w piekarniku w temperaturze 180’C do momentu, aż się zarumienią.
  • Zauważyłeś pewnie, że masa jest dość rzadka. Nakładaj porcje łyżką i formuj, na patelni lub na blaszce, okrągłe kształty.
  • Gotowe. Teraz możesz delektować się wyjątkowym smakiem, zabierać ze sobą na uczelnię lub do pracy, częstować gości.

Przepis jest doskonałym przykładem na to, że dania bezglutenowe mogę być smaczne i proste w wykonaniu.tu aż dokładnie się połączą.

Comments are closed.