Zdecydowałeś się na dietę bezglutenową ze względów zdrowotnych lub po prostu prowadzisz taki styl życia? Myślisz, że dieta bezglutenowa wymaga wyrzeczeń i nie może być smaczna? Nic bardziej mylnego. Dzisiaj poznasz przepis na doskonałe serniczki gotowe w kilka minut.
Dlaczego warto sięgnąć po ten przepis?
- głównym składnikiem jest twaróg, więc dostarczysz sobie sporą ilość białka
- sposób przygotowania jest naprawdę prosty, dlatego bez problemów poradzą sobie z nim nawet laicy w dziedzinie kulinarnej
- jeżeli ograniczasz kalorie, mini serniczki będą doskonałym zamiennikiem wysokokalorycznych ciastek ze sporą ilością cukru
Składniki
kostka twarogu (dostosuj do swoich potrzeb, może być tłusty, półtłusty, odtłuszczony, każdy się nada)
jajko
łyżka mąki ryżowej
łyżka cukru
kilka kropel soku z cytryny lub olejku pomarańczowego
Sposób Przygotowania
- Wybierz dość dużą szklaną miskę, włóż do niej wszystkie składniki.
- Widelcem wymieszaj wszystkie produkty, do momentu, aż doskonale się połączą
- Teraz wybierz sposób, który najbardziej ci odpowiada. Serniczki można smażyć na patelni skropionej kilkoma kroplami oleju lub można piec w piekarniku w temperaturze 180’C do momentu, aż się zarumienią.
- Zauważyłeś pewnie, że masa jest dość rzadka. Nakładaj porcje łyżką i formuj, na patelni lub na blaszce, okrągłe kształty.
- Gotowe. Teraz możesz delektować się wyjątkowym smakiem, zabierać ze sobą na uczelnię lub do pracy, częstować gości.
Przepis jest doskonałym przykładem na to, że dania bezglutenowe mogę być smaczne i proste w wykonaniu.tu aż dokładnie się połączą.