Boczniaki z białą fasolką

Boczniaki należą do jednych z najzdrowszych odmian grzyba na świecie. Nie może zabraknąć ich również w diecie bezglutenowej.
Boczniaki redukują poziom cukru i cholesterolu. Zawierają liczne witaminy i sole mineralne. Są doskonałym źródłem białka i afrodyzjakiem młodości.

Składniki

  • ⦁1 kg boczniaków

  • 3 cebule

  • 3 słoiki ugotowanej fasoli (każdy po 240 g)

  • 1 ostra papryczka

  • ½ główki czosnku

  • korzeń imbiru (wielkości kciuka)

  • 400 ml tłustego mleka kokosowego

  • 4 łyżki oleju kokosowego, oleju roślinnego lub masła

  • sól do smaku

  • dwie garście natki pietruszki

  • opcjonalnie: 1 łyżeczka mielonej kolendry i 1 łyżeczka mielonego kminu

Sposób Przygotowania

  • Obieramy cebulę, kroimy w piórka, talarki lub kostkę.
  • Podsmażamy w garnku na złoty kolor na oleju.
  • Dodajemy pokrojone boczniaki. Przesmażamy. Dodajemy odlaną z zalewy ugotowaną fasolę, pokrojone w plasterki chili, posiekane ząbki czosnku oraz obrany i pokrojony w paseczki imbir. Przesmażamy, wlewamy mleko kokosowe i dusimy bez przykrycia, często mieszając przez 5-10 minut. Dosypujemy kolendrę i kmin. Pod sam koniec dodajemy dużo posiekanej natki pietruszki.
  • Fasolę z grzybami i mlekiem kokosowym podajemy z ryżem.

Smacznego!

Comments are closed.