Boczniaki należą do jednych z najzdrowszych odmian grzyba na świecie. Nie może zabraknąć ich również w diecie bezglutenowej.
Boczniaki redukują poziom cukru i cholesterolu. Zawierają liczne witaminy i sole mineralne. Są doskonałym źródłem białka i afrodyzjakiem młodości.
Składniki
⦁1 kg boczniaków
3 cebule
3 słoiki ugotowanej fasoli (każdy po 240 g)
1 ostra papryczka
½ główki czosnku
korzeń imbiru (wielkości kciuka)
400 ml tłustego mleka kokosowego
4 łyżki oleju kokosowego, oleju roślinnego lub masła
sól do smaku
dwie garście natki pietruszki
opcjonalnie: 1 łyżeczka mielonej kolendry i 1 łyżeczka mielonego kminu
Sposób Przygotowania
- Obieramy cebulę, kroimy w piórka, talarki lub kostkę.
- Podsmażamy w garnku na złoty kolor na oleju.
- Dodajemy pokrojone boczniaki. Przesmażamy. Dodajemy odlaną z zalewy ugotowaną fasolę, pokrojone w plasterki chili, posiekane ząbki czosnku oraz obrany i pokrojony w paseczki imbir. Przesmażamy, wlewamy mleko kokosowe i dusimy bez przykrycia, często mieszając przez 5-10 minut. Dosypujemy kolendrę i kmin. Pod sam koniec dodajemy dużo posiekanej natki pietruszki.
- Fasolę z grzybami i mlekiem kokosowym podajemy z ryżem.
Smacznego!