Curry z ciecierzycą wegańskie

Wegańskie curry z ciecierzycą

Prosta, pachnąca orientalnymi przyprawami potrawa. Czas jej wykonania to maksymalnie 30 minut – rozpocznij od nastawienia ryżu do gotowania, a w międzyczasie przygotujesz pożywne danie. Szybki przepis na obiad, który dostarczy wartościowego białka, dobrych złożonych węglowodanów i zdrowego tłuszczu. Danie bezglutenowe.

Składniki

  • Ciecierzyca z puszki – 200 g

  • Cebula mała

  • Papryka czerwona/żółta/zielona – 1 szt.

  • Mleko kokosowe – 1 puszka

  • Olej do smażenia – 2 łyżki

  • Płatki drożdżowe – 3 kopiaste łyżki

  • Koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki

  • Curry w proszku – 2 łyżeczki

  • Papryka słodka w proszku – 1/4 łyżeczki

  • Sól

  • (Opcjonalnie) Cukier trzcinowy/ksylitol – 1 łyżeczka

Sposób Przygotowania

  • Cebulę pokrój w kostkę, a paprykę w paski, wrzuć na na rozgrzaną patelnię z umieszczonym wcześniej tłuszczem. Podsmaż chwilę, po czym dodaj curry i paprykę.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy, słodzidło, drożdże i przemieszaj całość.
  • Teraz czas na ciecierzycę – przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, po czym wrzuć na patelnię. Smaż 3 minuty.
  • Dodaj mleko kokosowe. Pozostaw na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż masa stanie się gęsta i kremowa (ok. 10 minut). Posól do smaku.
  • Danie serwuj ciepłe z dodatkiem ryżu.

Wskazówka!
Jeżeli nie nie masz uciążliwych objawów jelitowych, zamiast ciecierzycy z puszki, możesz użyć surowych ziaren, uprzednio namoczonych i ugotowanych.
Ciecierzyca konserwowa jest łatwiej strawna, a zjedzona w niedużej ilości nie powoduje niedogodności ze strony układu pokarmowego, polecana jest jako produkt LOW FODMAP.

Comments are closed.