Prosta, pachnąca orientalnymi przyprawami potrawa. Czas jej wykonania to maksymalnie 30 minut – rozpocznij od nastawienia ryżu do gotowania, a w międzyczasie przygotujesz pożywne danie. Szybki przepis na obiad, który dostarczy wartościowego białka, dobrych złożonych węglowodanów i zdrowego tłuszczu. Danie bezglutenowe.
Składniki
Ciecierzyca z puszki – 200 g
Cebula mała
Papryka czerwona/żółta/zielona – 1 szt.
Mleko kokosowe – 1 puszka
Olej do smażenia – 2 łyżki
Płatki drożdżowe – 3 kopiaste łyżki
Koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki
Curry w proszku – 2 łyżeczki
Papryka słodka w proszku – 1/4 łyżeczki
Sól
(Opcjonalnie) Cukier trzcinowy/ksylitol – 1 łyżeczka
Sposób Przygotowania
- Cebulę pokrój w kostkę, a paprykę w paski, wrzuć na na rozgrzaną patelnię z umieszczonym wcześniej tłuszczem. Podsmaż chwilę, po czym dodaj curry i paprykę.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, słodzidło, drożdże i przemieszaj całość.
- Teraz czas na ciecierzycę – przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, po czym wrzuć na patelnię. Smaż 3 minuty.
- Dodaj mleko kokosowe. Pozostaw na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż masa stanie się gęsta i kremowa (ok. 10 minut). Posól do smaku.
- Danie serwuj ciepłe z dodatkiem ryżu.
Wskazówka!
Jeżeli nie nie masz uciążliwych objawów jelitowych, zamiast ciecierzycy z puszki, możesz użyć surowych ziaren, uprzednio namoczonych i ugotowanych.
Ciecierzyca konserwowa jest łatwiej strawna, a zjedzona w niedużej ilości nie powoduje niedogodności ze strony układu pokarmowego, polecana jest jako produkt LOW FODMAP.