Śniadanie to posiłek, który pomaga nam rozpocząć dzień i dostarcza niezbędnej energii. Oto przepis na zdrowe, naturalnie słodkie a tym samym przyjazne cukrzykom połączenie, w którym główną rolę grają kasza i owoce. Przepis jest prosty i efektowny, a co najważniejsze, można go dowolnie modyfikować poprzez stosowanie różnego rodzaju owoców i bakalii, dzięki czemu szybko się nie znudzi.
Składniki
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
garść mrożonych malin
garść mrożonych jagód
dwie łyżki migdałów w płatkach
łyżka pestek dyni
łyżeczka ksylitolu
jedno opakowanie małego jogurtu naturalnego
Sposób Przygotowania
- Zacznij od opłukania pod kranem kaszy jaglanej umieszczonej na sitku i przelej ją gorącą wodą, a następnie przesyp do gotującej się w garnku wody.
- Nie mieszaj i nie odkrywaj pokrywki.
- Wyjmij po około dwudziestu – dwudziestu pięciu minutach.
- W rondlu zagotuj posłodzone ksylitolem maliny i dodaj wody. Starannie wymieszaj.
- Tak przygotowaną mieszankę powoli układaj w szklance warstwami, na zmianę z ugotowaną kaszą jaglaną, owocami i jogurtem naturalnym.
- Na koniec całość posyp płatkami migdałów i pestkami dyni. Można również dodać kroplę malinowego musu na wierzch oraz orzechy lub rodzynki – w zależności od preferencji i aktualnej ochoty.