Polędwica wieprzowa w szybkowarze

Każdy wielbiciel diety paleo chętnie zje prostą, łatwą w przygotowaniu kolacje. Zamarynowanie mięsa zajmuje około 10 minut, a jego ugotowanie około 30 minut. Marynata do mięsa jest sprawą indywidualną, nasza propozycja to kilka łatwo dostępnych przypraw: chili, kumin oraz czosnek. Jeżeli mamy ochotę na inny profil smakowy, możemy użyć oregano oraz przyprawy do kuchni włoskiej, dobrze sprawdzą się również  przyprawy takie jak kolendra, sos sojowy bądź rybny, do delikatnej wieprzowiny pasuje także prostota, mianowicie, sól i pieprz. 

Składniki

  • 400g Polędwica wieprzowa

  • sól

  • pieprz

  • Łyżeczkę oliwy z oliwek

  • 2 łyżeczki mielonego chili

  • Pół łyżeczki kuminu

  • Pół łyżeczki mielonego czosnku

Sposób Przygotowania

  • Dopraw wieprzowinę solą i pieprzem, następnie podgrzej olej w szybkowarze.
  • Doprawioną polędwicę smażymy na rozgrzanym oleju aż nabierze złocistego koloru (ok. 6 minut), po czym wyjmujemy ją na talerz.
  • Polędwicę zamarynuj w chili, kuminie i czosnku. Dodaj 1 szklankę wody i ułóż wieprzowinę na podstawce, zablokuj pokrywę i ustaw na wysokie ciśnienie przez 5 minut. Pozwól, aby ciśnienie naturalnie się uwolniło przez 5 minut, a następnie pozostaw do natychmiastowego uwolnienia. 

Comments are closed.