Pieczony filet z sandacza z warzywami

Pieczony filet z sandacza z warzywami to idealne danie obiadowe dla cukrzyków. Ta chuda ryba zawiera przede wszystkim zdrowe kwasy omega-3, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Świetnie smakuje w połączeniu z pieczonymi warzywami korzeniowymi bogatymi w błonnik, który zapobiega nagłym wahaniom stężenia glukozy we krwi, oraz z delikatnym kopertowym sosem na bazie zdrowej oliwy. 

Składniki

  • 1 średni filet z sandacza (ok. 300 g)

    1 pietruszka 

  • 1 marchew

  • 1 nieduży lub pół większego korzenia selera

  • 1 pęczek koperku

  • sok z 1 limonki

  • oliwa

  • pieprz, sól

Sposób Przygotowania

  • Obierz i pokrój warzywa w niedużą kostkę lub w plasterki
  • Warzywa lekko przypraw pieprzem i solą i obtocz w oliwie.
  • Rozgrzej piekarnik do 185 stopni Celsjusza i włóż do niego przygotowane warzywa wraz z delikatnie posmarowanym oliwą filetem z sandacza. 
  • Piecz przez 15-20 minut – po tym czasie warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane, a ryba będzie gotowa do spożycia.
  • Skrop całość sosem z posiekanego koperku wymieszanego z sokiem z jednej limonki łyżeczką oliwy.
  • W razie potrzeby przypraw dodatkowo solą i pieprzem pamiętając o tym, że przy diecie cukrzycowej warto ograniczać spożycie soli.

Comments are closed.