Pieczony filet z sandacza z warzywami to idealne danie obiadowe dla cukrzyków. Ta chuda ryba zawiera przede wszystkim zdrowe kwasy omega-3, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Świetnie smakuje w połączeniu z pieczonymi warzywami korzeniowymi bogatymi w błonnik, który zapobiega nagłym wahaniom stężenia glukozy we krwi, oraz z delikatnym kopertowym sosem na bazie zdrowej oliwy.
Składniki
1 średni filet z sandacza (ok. 300 g)
1 pietruszka1 marchew
1 nieduży lub pół większego korzenia selera
1 pęczek koperku
sok z 1 limonki
oliwa
pieprz, sól
Sposób Przygotowania
- Obierz i pokrój warzywa w niedużą kostkę lub w plasterki
- Warzywa lekko przypraw pieprzem i solą i obtocz w oliwie.
- Rozgrzej piekarnik do 185 stopni Celsjusza i włóż do niego przygotowane warzywa wraz z delikatnie posmarowanym oliwą filetem z sandacza.
- Piecz przez 15-20 minut – po tym czasie warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane, a ryba będzie gotowa do spożycia.
- Skrop całość sosem z posiekanego koperku wymieszanego z sokiem z jednej limonki łyżeczką oliwy.
- W razie potrzeby przypraw dodatkowo solą i pieprzem pamiętając o tym, że przy diecie cukrzycowej warto ograniczać spożycie soli.