Pasztet bez mięsa (z selera!) na poście dr Dąbrowskiej

Są osoby, które raz w życiu jadły pasztet i na tym się skończyło.

Jednak jest druga strona mocy, która uwielbia smak selera.

Jak nie dać się skusić na poście? Zrób w swojej kuchni roślinny pasztet!

Nie zawiera on ani grama mięta, tłuszczu czy słodzików.

Możesz go jeść spokojnie będąc na poście, a także jak już go skończysz.

Masz selera, dużo selera? To zaczynamy!

Składniki

  • 850 g selera

  • 1 marchewka

  • 2-3 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 łyżki posiekanych suszonych pomidorów

  • 3 łyżeczki mielonej kolendry

  • 2 łyżeczki soli morskiej

  • 2 łyżeczki oregano

  • 1 łyżeczka bazylii

  • 1 łyżka suszonej cebuli w płatkach

  • pieprz

  • chili (opcjonalnie)

Sposób Przygotowania

  • Selera obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. To samo zrób z marchewką.
  • Na suchej lub z odrobiną wody patelni podsmaż 2 cebule, dodaj marchewkę, seler i wszystko razem podsmaż. Na początku możesz dodać jeszcze trochę wody i dusić, aż warzywa będą miękkie. Następnie smaż, aż odparuje woda. Masa powinna być sucha.
  • Ostudź masę warzywną przez sito, aby pozbyć się resztek wody.
  • Dopraw mocno i wyraziście masę. Następnie dodaj startą na tarce trzecią cebulę, przeciśnięte przez praskę czosnki, a także posiekane drobno suszone pomidory i płatki cebuli. Wszystkie dokładnie wymieszaj.
  • Masę warzywną wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz przez około 85 minut. Ustaw grzanie góra-dół.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie włóż do lodówki na całą noc.

Spróbujesz zrobić pasztet z selera?

Smacznego!


Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published.