Są osoby, które raz w życiu jadły pasztet i na tym się skończyło.
Jednak jest druga strona mocy, która uwielbia smak selera.
Jak nie dać się skusić na poście? Zrób w swojej kuchni roślinny pasztet!
Nie zawiera on ani grama mięta, tłuszczu czy słodzików.
Możesz go jeść spokojnie będąc na poście, a także jak już go skończysz.
Masz selera, dużo selera? To zaczynamy!
Składniki
850 g selera
1 marchewka
2-3 cebule
2 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
3 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżka suszonej cebuli w płatkach
pieprz
chili (opcjonalnie)
Sposób Przygotowania
- Selera obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. To samo zrób z marchewką.
- Na suchej lub z odrobiną wody patelni podsmaż 2 cebule, dodaj marchewkę, seler i wszystko razem podsmaż. Na początku możesz dodać jeszcze trochę wody i dusić, aż warzywa będą miękkie. Następnie smaż, aż odparuje woda. Masa powinna być sucha.
- Ostudź masę warzywną przez sito, aby pozbyć się resztek wody.
- Dopraw mocno i wyraziście masę. Następnie dodaj startą na tarce trzecią cebulę, przeciśnięte przez praskę czosnki, a także posiekane drobno suszone pomidory i płatki cebuli. Wszystkie dokładnie wymieszaj.
- Masę warzywną wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz przez około 85 minut. Ustaw grzanie góra-dół.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie włóż do lodówki na całą noc.
Spróbujesz zrobić pasztet z selera?
Smacznego!