Osoby, które są na diecie dr Haya muszą skupiać się na niełączeniu konkretnych grup produktowych: mięsa, węglowodanów (produktów zbożowych) i szerokiej grupy owoców. Dzięki umiejętnemu wykluczaniu produktów z diety, przyspieszymy pracę jelit, a także uzyskamy spadek wagi. Dieta rozłączna opiera się również o częste, małe porcje jedzenia – to przyspiesza metabolizm. Dieta rozłączna została opublikowana w 1907 roku i dziś powraca w wielkim stylu na stoły osób, które chcą zdrowo się odżywiać i zrzucić zbędne kilogramy.
Składniki
1 główka kalafiora
1 jajko
żółty ser (ok 200 g)
ser mozzarella (1 kulka)
przecier pomidorowy z oregano (lub passata pomidorowa)
pomidorki koktajlowe
bazylia
przyprawy i zioła do smaku: sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie, oregano, majeranek, czosnek.
Sposób Przygotowania
- Kalafior przygotowujemy do gotowania – oddzielamy od liści i dzielimy na niewielkie kawałki, wcześniej odcinając grube łodygi. Gotujemy do miękkości warzywa.
- Ciepły kalafior miksujemy w mikserze kielichowym i odciskamy nadmiar wody.
- Dodajemy przyprawy według uznania.
- Wbijamy jajko i starty żółty ser. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i formujemy kształt pizzy (okrągła lub kwadratowa – według uznania).
- Ciasto do pizzy pieczemy przez 15 minut w piekarniku w temperaturze 190 stopni.
- Po wyciągnięciu “spodu” pizzy, kładziemy składniki – sos pomidorowy i ser mozzarella.
- Wsadzamy pizze do piekarnika na 10 minut, aby ser się rozpuścił.
- Całość dekorujemy bazylią i pomidorkami.