Pizza z kalafiora

Osoby, które są na diecie dr Haya muszą skupiać się na niełączeniu konkretnych grup produktowych: mięsa, węglowodanów (produktów zbożowych) i szerokiej grupy owoców. Dzięki umiejętnemu wykluczaniu produktów z diety, przyspieszymy pracę jelit, a także uzyskamy spadek wagi. Dieta rozłączna opiera się również o częste, małe porcje jedzenia – to przyspiesza metabolizm. Dieta rozłączna została opublikowana w 1907 roku i dziś powraca w wielkim stylu na stoły osób, które chcą zdrowo się odżywiać i zrzucić zbędne kilogramy.

Składniki

  • 1 główka kalafiora

  • 1 jajko

  • żółty ser (ok 200 g)

  • ser mozzarella (1 kulka)

  • przecier pomidorowy z oregano (lub passata pomidorowa)

  • pomidorki koktajlowe

  • bazylia

  • przyprawy i zioła do smaku: sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie, oregano, majeranek, czosnek.

Sposób Przygotowania

  • Kalafior przygotowujemy do gotowania – oddzielamy od liści i dzielimy na niewielkie kawałki, wcześniej odcinając grube łodygi. Gotujemy do miękkości warzywa.
  • Ciepły kalafior miksujemy w mikserze kielichowym i odciskamy nadmiar wody.
  • Dodajemy przyprawy według uznania.
  • Wbijamy jajko i starty żółty ser. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i formujemy kształt pizzy (okrągła lub kwadratowa – według uznania).

  • Ciasto do pizzy pieczemy przez 15 minut w piekarniku w temperaturze 190 stopni.
  • Po wyciągnięciu “spodu” pizzy, kładziemy składniki – sos pomidorowy i ser mozzarella.
  • Wsadzamy pizze do piekarnika na 10 minut, aby ser się rozpuścił.
  • Całość dekorujemy bazylią i pomidorkami.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *