Śniadaniowa amarantusanka dla cukrzyka

Jeżeli jesteś fanem owsianki lub wręcz przeciwnie – nie lubisz jej smaku, a może po prostu szukasz urozmaicenia śniadaniowego menu, koniecznie spróbuj amarantusanki. Ziarna amarantusa, to ciekawa alternatywa dla płatków owsianych – zawierają spore ilości żelaza i białka, bogate są w skwaleny i antyoksydanty.
To pomysł na zdrowe i pyszne śniadanie dla cukrzyka. Ponadto potrawa nie zawiera glutenu, ani cukru rafinowanego, za to w składzie duże ilości błonnika, nie nasila stanów zapalnych w organizmie, więc idealna dla osób z chorobami autoimmunologicznymi, np. Hashimoto lub RZS, odpowiednia dla wegan – po prostu samo zdrowie!   Zobacz jakie to proste:

Składniki

  • Amarantus – niepełny kubek 200 ml

  • Mleko kokosowe/ryżowe/migdałowe – 600 ml

  • Olej kokosowy – pół łyżki

  • Duży banan

  • Jabłko – 2 szt.

  • Pestki słonecznika – garść

  • Orzechy włoskie – garść

  • Goździki – 4 szt.

  • Cynamon i kardamon – po pół łyżeczki

  • Sól kamienna – szczypta

  • Syrop z agawy lub daktylowy – opcjonalnie do dosłodzenia

  • Owoce z niskim IG, np. czereśnie, truskawki, porzeczki, borówki – garść

Sposób Przygotowania

  • Amarantus wsyp na suchą i rozgrzaną patelnię i praż do momentu lekkiego zarumienienia. Po czym przełóż je na sito i przelej wrzącą wodą.
  • Ziarna umieść w garnku, zalej mlekiem roślinnym, dodaj olej kokosowy, sól i pozostałe przyprawy, a następnie pokrojonego w plasterki banana oraz cząstki jabłka. Gotuj na najmniejszym ogniu 25 minut od momentu zagotowania, co jakiś czas mieszaj.
  • Spróbuj. Jeżeli potrawa nie będzie odpowiednio słodka, użyj słodzidła wedle uznania.
  • Teraz czas na pestki słonecznika i orzechy włoskie.
  • Przemieszaj zawartość garnka i pozostaw pod przykryciem na około 1 godzinę – do całkowitego wchłonięcia płynu.
  • Jedz na ciepło lub na zimno w towarzystwie  owoców. 

Wskazówki! Gdy nie masz możliwości zjeść rano amarantusanki, zapakuj ją do lunchboxa i spożyj na II śniadanie w pracy lub w szkole. 

Jedna porcja zawiera 4,5 WW.

Comments are closed.