Zupa pomidorowa na diecie dr Dąbrowskiej

Zupa pomidorowa na diecie dr Dąbrowskiej, to smaczna i rozgrzewająca propozycja na obiad. Tą kremową zupę możecie z powodzeniem zabrać ze sobą do pracy. Wystarczy przelać ją do słoiczka.

Składniki

  • 2 średnie cebule

  • 2 marchewki


  • 1 korzeń pietruszki

  • 1 plasterek selera

  • 1 liść kapusty pekińskiej

  • 0,5 jabłka

  • 200 g koncentratu pomidorowego

  • 4 ziela angielskie

  • 1 liść laurowy

  • sól ziołowa i pieprz do smaku

  • pozostałe przyprawy: słodka i ostra papryka w proszku, kurkuma

Sposób Przygotowania

  • Do garnka wlewamy 1-1,25 litra wody. Dodajemy liść laurowy i ziela angielskie.
  • Dodajemy obrane i pokrojone na kawałki warzywa oraz jabłko (pozbawiona niejadalnych części). Gotujemy całość około 20 minut do powstania wywaru.
  • Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy składniki i wszystko zagotowujemy.
  • Pod koniec doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, szczyptą kurkumy, solą ziołową i pieprzem.
  • Miksujemy nasze składniki za pomocą blendera żyrafy na gładką zupę krem.
  • Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy zupę do smaku.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *