Ciasto śliwkowe

Jest październik, są śliwki! Od pokoleń ludzie jedli sezonowe produkty. Dlaczego więc nie wykorzystać aktualnej obfitości śliwek? Spokojnie, nie przegapisz okazji, aby upiec z nich przepyszne ciasto wg kuchni pięciu przemian. Oto przepis na rewelacyjne, kruche ciacho!

Za co pokochasz śliwki? Zawierają wiele właściwości prozdrowotnych m.in. regulują przemianę materii, dzięki sporej zawartości błonnika, a także są niskokaloryczne.

Składniki

  • Składniki na ciasto
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich (O)

  • 1/2 szklanki mąki słonecznikowej (Z)

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej (Z)

  • 6 żółtek (Z)

  • 1 kostka masła klarowanego (Z)

  • 2 łyżki oliwy z oliwek (Z)

  • 1/2 szklanki miodu (Z)

  • 2 szklanki mąki ryżowej (M)

  • szczypta soli morskiej (W)

  • 1/4 szklanki śmietany 22% bez laktozy (D)

  • Dekoracja
  • śliwki (O)

Sposób Przygotowania

  • Składniki ciasta włożyć do salaterki w podanej kolejności, siekać nożem do chwili, kiedy ciasto zacznie się sklejać, następnie zagnieść szybko ciasto.
  • Wyłożyć na dużą blachę, schłodzić przez pół godziny. Następnie ułożyć na cieście połówki śliwek węgierek.
  • Ciasto piec w temperaturze 200°C przez około 1,5 godziny.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *