Jest październik, są śliwki! Od pokoleń ludzie jedli sezonowe produkty. Dlaczego więc nie wykorzystać aktualnej obfitości śliwek? Spokojnie, nie przegapisz okazji, aby upiec z nich przepyszne ciasto wg kuchni pięciu przemian. Oto przepis na rewelacyjne, kruche ciacho!
Za co pokochasz śliwki? Zawierają wiele właściwości prozdrowotnych m.in. regulują przemianę materii, dzięki sporej zawartości błonnika, a także są niskokaloryczne.
Składniki
- Składniki na ciasto
1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich (O)
1/2 szklanki mąki słonecznikowej (Z)
1 szklanka mąki kukurydzianej (Z)
6 żółtek (Z)
1 kostka masła klarowanego (Z)
2 łyżki oliwy z oliwek (Z)
1/2 szklanki miodu (Z)
2 szklanki mąki ryżowej (M)
szczypta soli morskiej (W)
1/4 szklanki śmietany 22% bez laktozy (D)
- Dekoracja
śliwki (O)
Sposób Przygotowania
- Składniki ciasta włożyć do salaterki w podanej kolejności, siekać nożem do chwili, kiedy ciasto zacznie się sklejać, następnie zagnieść szybko ciasto.
- Wyłożyć na dużą blachę, schłodzić przez pół godziny. Następnie ułożyć na cieście połówki śliwek węgierek.
- Ciasto piec w temperaturze 200°C przez około 1,5 godziny.