Kiszonki stanowią świetne uzupełnienie diety. Nawet jeśli nie jesteś na poście dr Dąbrowskiej, powinieneś poznać ten przepis!
Ogórki kiszone zawierają mnóstwo pożytecznych bakterii, które są tak istotne do zachowania dobrego zdrowia. Szczególnie warto uwzględnić je w diecie u osób, które mają problemy trawienne m. in. wzdęcia, zaparcia.
Kiszonki tak naprawdę robią się same. Korzystając z tego przepisu masz pewność, że wyjdą przepyszne. Im dłużej ogórki będą się kisić, tym lepiej.
Składniki
ogórki gruntowe
kwitnący koper
3 ząbki czosnku
chrzan
liście dębu (opcjonalnie)
woda
sól kamienna niejodowana
Sposób Przygotowania
- Umyj ogórki i ciasno ułóż w słoiku lub wysokim naczyniu.
- Puste miejsca wypełnij koprem, czosnkiem i kawałkiem chrzanu. Możesz także na tym etapie dodać liście dębu, jeśli masz.
- Rozpuść 1 łyżkę soli w 1 litrze wody i zalej ogórki. Obciąż ogórki np. małą miseczką, aby wszystkie znalazły się pod powierzchnią wody. Odstaw do ukiszenia.
Daj znać w komentarzu z czym najbardziej lubisz jeść ogórki kiszone. Smacznego!