Kiszone ogórki na poście dr Dąbrowskiej

Kiszonki stanowią świetne uzupełnienie diety. Nawet jeśli nie jesteś na poście dr Dąbrowskiej, powinieneś poznać ten przepis!

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo pożytecznych bakterii, które są tak istotne do zachowania dobrego zdrowia. Szczególnie warto uwzględnić je w diecie u osób, które mają problemy trawienne m. in. wzdęcia, zaparcia.

Kiszonki tak naprawdę robią się same. Korzystając z tego przepisu masz pewność, że wyjdą przepyszne. Im dłużej ogórki będą się kisić, tym lepiej.

Składniki

  • ogórki gruntowe

  • kwitnący koper

  • 3 ząbki czosnku

  • chrzan

  • liście dębu (opcjonalnie)

  • woda

  • sól kamienna niejodowana

Sposób Przygotowania

  • Umyj ogórki i ciasno ułóż w słoiku lub wysokim naczyniu.
  • Puste miejsca wypełnij koprem, czosnkiem i kawałkiem chrzanu. Możesz także na tym etapie dodać liście dębu, jeśli masz.
  • Rozpuść 1 łyżkę soli w 1 litrze wody i zalej ogórki. Obciąż ogórki np. małą miseczką, aby wszystkie znalazły się pod powierzchnią wody. Odstaw do ukiszenia.

Daj znać w komentarzu z czym najbardziej lubisz jeść ogórki kiszone. Smacznego!


Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *