Jeśli masz ochotę na coś bardziej wytrawnego to zupa kalafiorowa będzie doskonała! Nie tylko zawiera mnóstwo witamin, ale jest również bardzo smaczna.
Będąc na poście, nie możesz jeść żadnych tłuszczy. Jednak jeśli wychodzisz z postu, możesz dodać do zupy odrobinę oliwy z oliwek lub oleju lnianego.
Zupa kalafiorowa jest również banalnie prosta w przygotowaniu. Możesz przechowywać ją w lodówce przez 1-2 dni. Jednak najlepiej zjeść ją świeżo przyrządzoną.
Składniki
1 korzeń pietruszki
1 cebula
1 mały kalafior
1 łodyga selera naciowego
liść laurowy
4 zioła angielskie
1 marchewka
sól
pieprz
Sposób Przygotowania
- Cebulę, pietruszkę, marchewkę i seler pokrój w kostkę, a następnie wrzuć do garnka.
- Dodaj przyprawy. Zalej około 1,3 l wody. Zagotuj. Następnie zmniejsz palnik i gotuj wywar przez 25 minut.
- Następnie wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj kalafior i gotuj przez kolejne 10 minut.
- Zmiksuj na krem. Dopraw według uznania.
A Ty lubisz kalafiorową? Smacznego!