Zaraz przekonasz się, że barszcz warto jeść nie tylko od święta.
Jeśli chcesz przygotować barszcz, który powali Twoich gości na kolana, koniecznie dodaj do niego uszka z grzybami.
Dlaczego warto jeść buraki? Buraki są źródłem żelaza, który jest szczególnie polecany osobom zmagającym się z anemią. Dodatkowo, warzywo to zawiera wapń, magnez oraz betaninę, która nadaje burakom czerwony kolor, a także ma działanie przeciwzapalne.
Składniki
1 1/2 litra wrzątku (O)
1 liść laurowy (O)
1/2 łyżeczki suszonego korzenia lubczyku (O)
1 łyżka suszonego majeranku (O)
1/2 łyżeczki suszonego tymianku (O)
6 buraków (Z)
1 marchewka (Z)
1 łyżeczka cukru brązowego (Z)
1 cebula (M)
1/3 pora (M)
1 korzeń pietruszki (M)
1/3 selera (M)
3 ziarenka ziela angielskiego (M)
szczypta mielonego kardamonu (M)
1 ząbek czosnku (M)
3 cm świeżego imbiru (M)
1 goździk (M)
1 łyżeczka suszonego rozmarynu (M)
sól morska (W)
1 litr soku z buraków i jabłek (D)
3 łyżeczki soku z limonki (D)
1 łyżeczka suszonego estragonu (D)
Sposób Przygotowania
- Zagotuj wodę, dodaj przyprawy z Przemiany Ognia, marchew, cukier i buraki. Dodaj warzywa i przyprawy z Przemiany Metalu, a także sól i estragon.
- Gotuj co najmniej przez 3 godziny na bardzo małym ogniu pod przykryciem, po tym czasie odcedź. Dodaj sok z buraków z jabłkami, sok z limonki, podgrzej, ale nie przykrywaj, bo pod przykryciem barszcz brązowieje. Gotuj jeszcze przez chwilę.
- Podawaj razem z uszkami.
Smacznego!