Barszcz w stylu kuchni pięciu przemian

Zaraz przekonasz się, że barszcz warto jeść nie tylko od święta.

Jeśli chcesz przygotować barszcz, który powali Twoich gości na kolana, koniecznie dodaj do niego uszka z grzybami.

Dlaczego warto jeść buraki? Buraki są źródłem żelaza, który jest szczególnie polecany osobom zmagającym się z anemią. Dodatkowo, warzywo to zawiera wapń, magnez oraz betaninę, która nadaje burakom czerwony kolor, a także ma działanie przeciwzapalne.

Składniki

  • 1 1/2 litra wrzątku (O)

  • 1 liść laurowy (O)

  • 1/2 łyżeczki suszonego korzenia lubczyku (O)

  • 1 łyżka suszonego majeranku (O)

  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku (O)

  • 6 buraków (Z)

  • 1 marchewka (Z)

  • 1 łyżeczka cukru brązowego (Z)

  • 1 cebula (M)

  • 1/3 pora (M)

  • 1 korzeń pietruszki (M)

  • 1/3 selera (M)

  • 3 ziarenka ziela angielskiego (M)

  • szczypta mielonego kardamonu (M)

  • 1 ząbek czosnku (M)

  • 3 cm świeżego imbiru (M)

  • 1 goździk (M)

  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu (M)

  • sól morska (W)

  • 1 litr soku z buraków i jabłek (D)

  • 3 łyżeczki soku z limonki (D)

  • 1 łyżeczka suszonego estragonu (D)

Sposób Przygotowania

  • Zagotuj wodę, dodaj przyprawy z Przemiany Ognia, marchew, cukier i buraki. Dodaj warzywa i przyprawy z Przemiany Metalu, a także sól i estragon.
  • Gotuj co najmniej przez 3 godziny na bardzo małym ogniu pod przykryciem, po tym czasie odcedź. Dodaj sok z buraków z jabłkami, sok z limonki, podgrzej, ale nie przykrywaj, bo pod przykryciem barszcz brązowieje. Gotuj jeszcze przez chwilę.
  • Podawaj razem z uszkami.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published.