Ciasto z jagodami dla diabetyków

Osoby cierpiące na cukrzycę niestety skazane są na unikanie wszelakich słodkości. Przybywamy jednak na ratunek, z wyjątkowym przepisem na ciasto dla diabetyków. Chociaż i w tym wypadku umiarkowanie jest wskazane, to na kawałek tej przyjemności można sobie pozwolić. Wszystko zawdzięczamy mące orkiszowej oraz stewii, która jest naturalnym słodzikiem zwiększającym tolerancję glukozy. Obniża jej po posiłkowe stężenie we krwi. Oprócz tego, pomaga obniżyć ciśnienie i zmniejsza kaloryczność posiłku.

Składniki

  • 100 g jagód

  • 200 g mąki orkiszowej

  • stewia

  • 2 jajka

  • szczypta proszku do pieczenia

Sposób Przygotowania

  • W pierwszej kolejności ubij jajka wraz ze stewią na jasną pianę.
  • Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do ubitych wcześniej jajek. Wymieszaj dokładnie całość na wolnych obrotach. Możesz dodać odrobinę cynamonu, który również ma właściwości obniżające poziom cukru we krwi. 
  • Umyj i osusz owoce. Następnie wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i rozlej przygotowaną masę. Na wierzchu ułóż jagody. Tak przygotowane ciasto najlepiej piec w stu osiemdziesięciu stopniach przez od 30 do 40 minut.

Przepis na ciasto jest uniwersalny. Z powodzeniem można zamienić jagody na inne owoce. Polecamy wersję z borówkami, żurawiną lub z truskawkami.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *