Zapieczone bataty

Poniższa propozycja przedstawia świetny komponent do obiadów dla każdej osoby restrykcyjnie przestrzegającej wymagań diety niskocholesterolowej. Bataty użyte w przepisie dostarczą do organizmu pełnowartościowej skrobi, jak i wysoką zawartością witaminy C i przeciwutleniaczy mimo niezwykle niskiej kaloryczności.

Składniki

  • 3 duże słodkie ziemniaki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • suszone oregano do posypania całości

  • 2 szczypty soli

  • odrobina zmielonego, czarnego pieprzu do nadania pikantnej nutki

Sposób Przygotowania

  • Przygotowania zaczynamy oczywiście od obrania, umycia i wysuszenia naszych słodkich ziemniaków.
  • Następnie rozgrzewamy piec do 180 stopni i kroimy nasze bataty w plasterki lub kształty przypominające frytki.
  • Pokrywamy dokładnie każdy odrębny kawałek naszą oliwą i przygotowanymi wcześniej przyprawami.
  • Całość pieczemy przez godzinę obracając bataty tak, aby się nie spaliły.
  • Gdy są już dostatecznie zarumienione możemy cieszyć się naszym dodatkiem do obiadu o zawartości cholesterolu bliskiej 0mg.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *