Poniższa propozycja przedstawia świetny komponent do obiadów dla każdej osoby restrykcyjnie przestrzegającej wymagań diety niskocholesterolowej. Bataty użyte w przepisie dostarczą do organizmu pełnowartościowej skrobi, jak i wysoką zawartością witaminy C i przeciwutleniaczy mimo niezwykle niskiej kaloryczności.
Składniki
3 duże słodkie ziemniaki
2 łyżki oliwy z oliwek
suszone oregano do posypania całości
2 szczypty soli
odrobina zmielonego, czarnego pieprzu do nadania pikantnej nutki
Sposób Przygotowania
- Przygotowania zaczynamy oczywiście od obrania, umycia i wysuszenia naszych słodkich ziemniaków.
- Następnie rozgrzewamy piec do 180 stopni i kroimy nasze bataty w plasterki lub kształty przypominające frytki.
- Pokrywamy dokładnie każdy odrębny kawałek naszą oliwą i przygotowanymi wcześniej przyprawami.
- Całość pieczemy przez godzinę obracając bataty tak, aby się nie spaliły.
- Gdy są już dostatecznie zarumienione możemy cieszyć się naszym dodatkiem do obiadu o zawartości cholesterolu bliskiej 0mg.