Chrupiący chleb wg 5 przemian

Często ludzie rezygnują z jedzenia chleba, ponieważ obawiają się o swoją wagę. Niestety, ale utarło się przeświadczenie wśród osób odchudzających się, że chleb tuczy. Jednak czy na prawdę tak jest?

Nie zagłębiając się w praktyczne porady na temat zdrowego odchudzania, należy pamiętać, że ilość spożywanych dziennie kalorii decyduje czy waga się utrzyma, spadnie lub zwiększy się.

Co więcej, piekąc chleb wg 5 przemian, nie tylko wypiekasz zdrowe i pełnowartościowe pieczywo. Jest ono również smaczne, chrupkie i apetyczne. To jak, nie możesz się doczekać degustacji? Nie trzymamy dłużej w napięciu i przedstawiamy prosty przepis na chlebek.

Składniki

  • Zaczyn
  • 1 szklanka wody

  • 70 g świeżych drożdży

  • szczypta kurkumy

  • 1 łyżeczka słodu lub cukru kokosowego

  • imbir

  • Chleb
  • woda (łącznie na zaczyn i chleb zużywamy ok. 2 litrów wody)

  • 2 kg mąki pełnoziarnistej typu 1850 lub 2000

  • czarnuszka

  • rozmaryn

  • olej rzepakowy tłoczony na zimno

Sposób Przygotowania

  • Do litrowego słoika wlewamy szklankę wody, dodajemy pokruszony drożdże i mieszamy. Następnie dodajemy kurkumę, słód i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
  • Zaczyn przelewamy do dużej miski. Dodajemy imbir, wodę, sól i mieszamy. Wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. W miarę potrzeb można dosypać mąki lub dolać wody. Dosypujemy gorzkie przyprawy – czarnuszkę i rozmaryn.
  • Ciasto wyrabiamy kilka minut aż będzie sprężyste, ale znacznie lżej zbite niż np. na pizzę czy pierogi, musi być bardziej wilgotne. Następnie odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłym  miejscu przez godzinę. Można nagrzać piekarnik do 50 stopni i tam włożyć miskę z ciastem. Ciasto musi być przykryte wilgotną ściereczką, w przeciwnym razie na górze powstanie sucha skorupa.
  • Po wyrośnięciu polewamy ciasto olejem, przebijamy i wyrabiamy je ponownie. Dzielimy je na 3 porcje. Wkładamy do wysmarowanych foremek.
  • Bochenki chleba wyrastają w foremkach, a my nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Po wyrośnięciu nacinamy wierzch chlebów nożem umaczanym w oliwie (to zapobiega niekontrolowanemu pękaniu chleba podczas pieczenia). Po około 30 minutach, gdy chleby są już wyrośnięte, a piekarnik nagrzany wsadzamy je do piekarnika na środkowy ruszt i pieczemy w 200 stopniach 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do ok. 170-180 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Do pieczenia chleba używam wyłącznie grzałki dolnej.
  • Po upieczeniu wyjmujemy chleb i owijam w ścierkę (nie można pozostawić w formie do wystygnięcia, bo zamoknie).

Z czym najbardziej lubisz jeść chleb? Przyznać się!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *