Ciasto cukiniowe z orzechami włoskimi i żurawiną

Nie taka jesień straszna jak ją malują! W końcu parki w żadną porę roku nie mają tyle uroku, co w październikowe południa. I właśnie teraz jest najlepszy okres w ciągu roku, aby przygotować ciasto na bazie cukinii z orzechami i żurawiną.

Orzechy włoskie zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom chlesterolu. Dzięki dużej zawartości L-arginaniny, warto, aby jadły je osoby z problemami sercowymi. Kwas elagowy wzmacnia odporność, a koenzym Q10 zapobiega wystąpieniu zawału serca.

Składniki

  • 2 szklanki cukru kokosowego (Z)

  • 1 szklanka oleju rzepakowego (Z)

  • 4 żółtka (Z)

  • 2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego (Z)

  • szczypta sproszkowanego imbiru (M)

  • 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (W)

  • 1 łyżeczka soli himalajskiej (W)

  • 3 szklanki mąki tortowej (D)

  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny (D)

  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (O)

  • 4 białka (Z)

  • 3 szklanki startej cukinii (Z)

Sposób Przygotowania

  • Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj olej oraz cynamon i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj imbir i zamieszaj.
  • Dodaj sól i proszek do pieczenia, wymieszaj.
  • Wsyp przesianą mąkę, zamieszaj. Dodaj żurawinę.
  • Dodaj orzechy włoskie, zamieszaj.
  • Dodaj startą cukinię i dokładnie wymieszaj. Na koniec delikatnie wmieszaj ubite na sztywno białka.
  • Ciasto piecz w 180°C (termo obieg) przez około 60 minut – do suchego patyczka. Długość pieczenia może się wydłużyć – wszystko zależy od tego, jak dużą foremkę wybierzesz.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *