Nie taka jesień straszna jak ją malują! W końcu parki w żadną porę roku nie mają tyle uroku, co w październikowe południa. I właśnie teraz jest najlepszy okres w ciągu roku, aby przygotować ciasto na bazie cukinii z orzechami i żurawiną.
Orzechy włoskie zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom chlesterolu. Dzięki dużej zawartości L-arginaniny, warto, aby jadły je osoby z problemami sercowymi. Kwas elagowy wzmacnia odporność, a koenzym Q10 zapobiega wystąpieniu zawału serca.
Składniki
2 szklanki cukru kokosowego (Z)
1 szklanka oleju rzepakowego (Z)
4 żółtka (Z)
2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego (Z)
szczypta sproszkowanego imbiru (M)
3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (W)
1 łyżeczka soli himalajskiej (W)
3 szklanki mąki tortowej (D)
1/2 szklanki suszonej żurawiny (D)
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (O)
4 białka (Z)
3 szklanki startej cukinii (Z)
Sposób Przygotowania
- Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj olej oraz cynamon i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj imbir i zamieszaj.
- Dodaj sól i proszek do pieczenia, wymieszaj.
- Wsyp przesianą mąkę, zamieszaj. Dodaj żurawinę.
- Dodaj orzechy włoskie, zamieszaj.
- Dodaj startą cukinię i dokładnie wymieszaj. Na koniec delikatnie wmieszaj ubite na sztywno białka.
- Ciasto piecz w 180°C (termo obieg) przez około 60 minut – do suchego patyczka. Długość pieczenia może się wydłużyć – wszystko zależy od tego, jak dużą foremkę wybierzesz.
Smacznego!