Pieczona fasol

Tym razem przepis wychodzi naprzeciw wszelkim miłośnikom szybkich dań, którzy niezbyt przepadają za kilkugodzinnym pobytem w kuchni. Nisko cholesterolowa dieta, która narzuca wiele restrykcji nie oznacza, że kategorycznie zabronione jest spożywanie nawet odrobiny tłuszczu zwierzęcego. Udowodnimy to poniższym przepisem, który w jednej porcji obiadowej zawiera w sobie zaledwie 12mg cholesterolu.

Składniki

  •  6 małych plasterków bekonu

  • 1/4 szklanki brązowego cukru

  • 3/4 szklanki ketchupu do stworzenia sosu

  • Pokrojona drobno młoda cebulka

  • 1 posiekany czosnek

  • pół puszki fasoli pinto

  • pół puszki czerwonej fasoli

  • pół puszki odsączonej fasoli garbanzo

  • puszka czarnej fasoli

  • 2 Łyżki stołowe sosu worcestershire

  • łyżka musztardy sarepskiej

  • łyżka czarnego pieprzu mielonego

Sposób Przygotowania

  • Całość zaczynamy od nagrzania pieca do 170 stopni
  • Przechodzimy do przygotowania sosu, który posłuży nam do pokrycia fasoli podczas pieczenia
  • W niewielkim rondelku zagrzewamy ketchup z odrobiną wody, cukrem i całą resztą przygotowanych składników i przypraw
  • Energicznie mieszamy, aż do momentu, gdy cukier się rozpuści i wydzieli z siebie charakterystyczny zapach
  • Tak przygotowany sos BBQ odkładamy na bok i przechodzimy do ułożenia składników wymagających pieczenia
  • Układamy nasze plastry boczku na samym dnie foremki, która posłuży nam do upieczenia fasoli
  • Całą fasole układamy na boczku, jako drugą warstwę potrawy
  • Szczyt pokrywamy naszym przygotowanym sosem BBQ
  • Całość pieczemy od 40 minut do godziny (w zależności od ilości indywidualnie dodanych składników)
  • Można podawać z pełnoziarnistym ryżem lub w akompaniamencie ulubionych, świeżych ziół.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *