Tym razem przepis wychodzi naprzeciw wszelkim miłośnikom szybkich dań, którzy niezbyt przepadają za kilkugodzinnym pobytem w kuchni. Nisko cholesterolowa dieta, która narzuca wiele restrykcji nie oznacza, że kategorycznie zabronione jest spożywanie nawet odrobiny tłuszczu zwierzęcego. Udowodnimy to poniższym przepisem, który w jednej porcji obiadowej zawiera w sobie zaledwie 12mg cholesterolu.
Składniki
6 małych plasterków bekonu
1/4 szklanki brązowego cukru
3/4 szklanki ketchupu do stworzenia sosu
Pokrojona drobno młoda cebulka
1 posiekany czosnek
pół puszki fasoli pinto
pół puszki czerwonej fasoli
pół puszki odsączonej fasoli garbanzo
puszka czarnej fasoli
2 Łyżki stołowe sosu worcestershire
łyżka musztardy sarepskiej
łyżka czarnego pieprzu mielonego
Sposób Przygotowania
- Całość zaczynamy od nagrzania pieca do 170 stopni
- Przechodzimy do przygotowania sosu, który posłuży nam do pokrycia fasoli podczas pieczenia
- W niewielkim rondelku zagrzewamy ketchup z odrobiną wody, cukrem i całą resztą przygotowanych składników i przypraw
- Energicznie mieszamy, aż do momentu, gdy cukier się rozpuści i wydzieli z siebie charakterystyczny zapach
- Tak przygotowany sos BBQ odkładamy na bok i przechodzimy do ułożenia składników wymagających pieczenia
- Układamy nasze plastry boczku na samym dnie foremki, która posłuży nam do upieczenia fasoli
- Całą fasole układamy na boczku, jako drugą warstwę potrawy
- Szczyt pokrywamy naszym przygotowanym sosem BBQ
- Całość pieczemy od 40 minut do godziny (w zależności od ilości indywidualnie dodanych składników)
- Można podawać z pełnoziarnistym ryżem lub w akompaniamencie ulubionych, świeżych ziół.