Dieta Lniana Dr Budwig

Dzisiaj coraz więcej osób zaczyna dostrzegać wartość dbania o swoje zdrowie oraz pozytywny wpływ pożywnej diety na samopoczucie, sylwetkę oraz funkcjonowanie całego organizmu. Z tego powodu staramy się próbować różnych rodzajów diet. Jedną z nich jest dieta Dr Budwig, której głównym celem jest oczyszczenie organizmu oraz zapobiegnięcie występowaniu i rozwoju nowotworów. Polega m.in. na ograniczeniu niezdrowych tłuszczy oraz produktów wysoce przetworzonych. W miejsce tego spożywamy na niej np. siemię lniane oraz inne produkty bogate w kwasy omega.

Co to jest dieta Dr Budwig?

Johanna Budwig, niemiecka biochemiczka, opracowała dietę Budwig w latach 50. XX wieku. Dieta polega na jedzeniu oleju lnianego zmieszanego z twarogiem i innymi dobrymi źródłami białka. Z racji tego, z jakich produktów składa się dieta, można również spotkać się z nawą dieta olejowo-białkowa. Dr Budwig wierzył w połączenie twarogu i oleju lnianego. Pomyślała, że dzięki temu kwasy tłuszczowe omega-3 są bardziej dostępne dla komórek ciała. Uważała również, że olej może powstrzymać rozwój raka. Len jest rośliną uprawianą w wielu częściach świata. W wyniku tłoczenia nasion powstaje olej lniany (lniany), który można wykorzystać do gotowania lub jako dodatek do żywności. Z kolei nasiona zawierają wysoki poziom błonnika oraz wiele witamin i minerałów. Oprócz siemienia lnianego i twarogu dieta Budwig jest bogata w owoce, warzywa i błonnik. Niezdrowe tłuszcze są zastąpione poprzez olej kokosowy, oliwę oraz olej z kiełków pszenicy.

<strong><em>Na diecie Budwig nie możesz jeść takich produktów i składników jak:</em></strong>

  • cukier
  • rafinowane lub utwardzone tłuszcze
  • większość produktów mlecznych, w tym masło i margaryna
  • wieprzowiny i wędliny
  • rafinowane ziarna i zboża
  • herbata i kawa

Dr Budwig poprosiła także swoich pacjentów o korzystanie ze słońca i częste spacery na świeżym powietrzu. Uważała, że słońce dostarcza organizmowi witamin, które wzmacniają układ odpornościowy. I wierzyła, że pomagają również zrównoważyć ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i pH w ciele.

Dlaczego osoby chore na raka korzystają z diety?

Osoby chore na raka stosują dietę Dr Budwig, ponieważ siemię lniane zawiera kwasy omega-3. Badania wykazały, że kwasy tłuszczowe omega-3 mają pewien wpływ na komórki rakowe. Przede wszystkim zmniejszają poziom niektórych substancji chemicznych związanych z rakiem. Nasiona lnu zawierają również substancje zwane lignanami i fitoestrogenami, które mają działanie przeciwrakowe i hormonalne.

Jednak trzeba pamiętać, że naukowcy wciąż to badają. Nie ma wystarczających dowodów na to, że ta dieta może zapobiegać lub leczyć raka u ludzi. Dr Budwig pisała książki i artykuły. Przedstawiła w nich dowody na ludzi, którzy byli leczeni jej dietą. Wyjaśniła także, w jaki sposób dieta zabija komórki rakowe, ale nie opublikowała badań klinicznych w czasopismach medycznych.

Co jeść na diecie Dr Budwig?

Dieta Budwig obejmuje wiele porcji oleju lnianego zmieszanego z twarogiem lub jogurtem. Ludzie przestrzegający diety Budwig często jedzą mieszankę oleju lnianego i twarogu. Według dr Johanny Budwig, spożywanie dużej ilości wielonienasyconego tłuszczu z tych konkretnych źródeł pomoże zapobiec rozprzestrzenianiu się komórek rakowych. Plan diety koncentruje się również w dużym stopniu na następujących produktach spożywczych: owocach, warzywach oraz produktach bogatych w błonnik

Dlaczego warto stosować dietę Budwig?

Dr Budwig zaprojektował tę dietę, aby wspierać leczenie raka, ale zwolennicy twierdzą, że może ona również pomóc w innych schorzeniach, w tym m.in.:

  • arterioskleroza
  • choroby serca
  • wrzody żołądka
  • problemy z prostatą
  • problem z cerą
  • artretyzm

Podstawowy posiłek w diecie, czyli pasta Dr Budwig

Opracowany system żywieniowy zakłada, że stosujące go osoby powinny budować swoją dietę na podstawie chudego twarogu oraz oleju lnianego. Po utarciu na gładką masę otrzymujemy tzw. dietę dr. Budwig. Autorka diety twierdziła, że połączenie kwasów tłuszczowych omega 3 otrzymywanych z siemienia lnianego oraz cysteinie otrzymywanej z twarogu, organizm bardzo łatwo może metabolizować pastę.  

Aby przygotować pastę Dr Budwig, potrzebujemy następujących składników:

  • 5-7 łyżek oleju Lnianego

  • zioła dla smaku

  • 250 g chudego sera twarogowego

  • czosnek

  • sól

Najpierw miksujemy ser z olejem, co powinno zająć ok. 5 minut, a następnie doprawiamy wybranymi składnikami. Autorka diety radziła, aby spożywać pastę na śniadanie w połączeniu z łyżką siemienia lnianego, płatkami zbożowymi oraz tartym jabłkiem. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby spożywać pastę bez dodatkowych produktów.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *