Dieta Niskocholesterolowa

Dieta Niskocholesterowa - opis w skrócie
Problemy z wysokim cholesterolem dotykają coraz większej liczby Polaków i Polek, coraz częściej z problemem tym borykają się również osoby w młodym wieku. Wysokie stężenie cholesterolu we krwi może prowadzić do takich chorób jak miażdżyca, zawał czy udar mózgu. Warto pamiętać o tym, by przynajmniej dwa razy w roku badać poziom cholesterolu. Kiedy przekroczy on dozwolone normy, należy przedsięwziąć kroki zmierzające do jego redukcji.

Na czym polega?

W diecie należy unikać przede wszystkim nasyconych kwasów tłuszczowych; najczęściej znajdziemy je w produktach pochodzenia zwierzęcego. Należy wystrzegać się również tłuszczy trans (izomerów trans kwasów tłuszczowych nienasyconych), których duże ilości spożywamy jedząc chipsy, fast-foody, słodycze czy gotowe dania. Niebezpieczna może się okazać także używana na co dzień w gospodarstwie domowym margaryna. Niezwykle ważna jest prawidłowa obróbka żywności – jeżeli zmagamy się z wysokim poziomem cholesterolu w organizmie, powinniśmy zrezygnować ze smażenia potraw.

Co się spożywa?

Największym sojusznikiem w naszej walce z cholesterolem okazuje się dobrze zbilansowana dieta wegetariańska. Zawiera ona niską zawartość szkodliwych tłuszczy oraz dostarcza błonnik i antyoksydanty do naszego organizmu. Warto wzbogacić swój jadłospis przede wszystkim o pestki dyni, słonecznik oraz orzechy. Jednym z najbardziej skutecznych darów natury pomagających wygrać walkę z cholesterolem jest jabłko. Sięgajmy po nie zawsze wtedy, gdy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego. Jeżeli nie możemy lub nie chcemy zrezygnować ze spożywania produktów odzwierzęcych, powinniśmy jeść mięso o niskiej zawartości tłuszczu, np. kurczak, indyk. Ryba morska (makrela, łosoś, tuńczyk, śledź) powinna gościć na naszym stole przynajmniej dwa razy w tygodniu. Warto również zastąpić białe pieczywo pełnoziarnistym, a zamiast masłem czy zwykłą margaryną smarować je margarynami funkcjonalnymi (wpływającymi na obniżenie cholesterolu). Powinniśmy całkowicie zrezygnować ze słodzonych napojów; zamiast nich popijajmy wodę oraz zieloną herbatę czy świeżo wyciskane soki.

Jakie są reguły?

Dieta polega przede wszystkim na wyeliminowaniu szkodliwych składników i zastąpieniu ich produktami przyjaznymi dla zdrowia. Szczególnie ważny jest również ruch; nie musimy od razu brać udziału w ultramaratonach, wystarczy 30 minut spaceru dziennie. Warto pamiętać o tym, że w niektórych przypadkach nadprogramowy cholesterol może wytwarzać się na skutek długotrwałego stresu – starajmy się mniej denerwować, a bardziej cieszyć życiem.

Jesienny krem z dyni i mleczka kokosowego

Wrzesień – idealny czas, aby przyrządzić potrawę z jej głównym udziałem. Dynia jest nie tylko lekkostrawna i niskokaloryczna, ale także zawiera cenny dla zdrowia serca beta-karoten. Zapobiega on powstawaniu miażdżycy i udarowi mózgu. Połączenie dyni z mleczkiem kokosowym to prawdziwa uczta zmysłów. Jednak jak połączyć te dwa dość łagodne smaki, […]

Awokado faszerowane łososiem z twarożkiem

Czy istnieje lepsze źródło tłuszczu niż awokado? Posiada tyle korzystnych właściwości zdrowotnych, że powinien być jak najczęściej zjadany przez osoby z chorobami serca. Awokado to jedyny owoc o tak dużej zawartości tłuszczu. Znajduje się w nim również kwas oleinowy obniżający skutecznie poziom cholesterolu. Owoc bogaty jest również w likopen, witaminę […]

Nietypowe naleśniki gryczane z pastą z ciecierzycy

Naleśniki – kto ich nie lubi? Pewnie znajdą się takie wyjątki. Jednak to właśnie one potwierdzają regułę, co nie? Podziel się w komentarzu, jaki z Ciebie jest naleśnikowy smakosz! Poznaj przepis na ziołowe naleśniki z twarożkiem i pastą z ciecierzycy. Są dość nietypowe w smaku, jednak warto je zrobić, aby […]

Kurczak z kaszą pęczak i leśnymi grzybami

Wrzesień to doskonały czas na zbieranie grzybów. Jeśli jesteś właśnie po wycieczce do lasu i nie wiesz co zrobić ze znalezionymi grzybkami, znamy na nie niezawodny przepis! Grzyby zawierają dużo białka, dlatego utarło się nazywać je “leśnym mięsem”. 70-90% grzybów to woda, dlatego są niskokaloryczne. Zawarte w grzybach beta-glukany obniżają […]

Jesienna niskocholesterolowa granola z cynamonem

Kalendarzowa jesień już za nami, dlatego warto zrobić porządki w kuchni. Jeśli zdarzają Ci się dni, w których wszystko jest na szybko – zrób wcześniej wyśmienitą granolę z żurawiną i cynamonem. Granole dostępne w sklepach stacjonarnych często zawierają szkodliwe dla zdrowia substancje chemiczne oraz dużo przetworzonego cukru. Nie są więc […]

Jesienna sałatka z młodych ziemniaków i czerwoną soczewicą

Za oknem drzewa coraz wyraźniej odsłaniają swoje nagie łodygi. Jednak to wcale nie oznacza, że i w kuchni powinna panować pustka i melancholia. Wręcz przeciwnie! Jesienią zwykle łatwiej znaleźć trochę więcej czasu na kulinarne eksperymenty. Dzisiejszy przepis nie jest być może z najwyższej półki pod względem umiejętności kucharskich, jednak jeśli […]

Zupa z zielonej soczewicy i wołowiny

Zupy warto jeść zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. Dzisiaj przedstawiamy przepis na aromatyczną zupę z wołowiną i warzywami. Jednak nie znajdują się w niej typowe warzywa, gdyż w zupie rządzą boczniaki, biała fasola i zielona soczewica. Strączki warto jeść nie tylko ze względów smakowych. Zawierają dużo wartościowego białka, a […]

Pełen witalności zielony napój ze szpinakiem

Szpinak to zdecydowanie numer jeden w walce z wysokim stężeniem cholesterolu. Jednak nie każdemu odpowiada jego dość trawiasty smak. Jak jednak przemycić do diety ten bogaty w żelazo produkt? Najlepszą i najsmaczniejszą możliwością jest przygotowanie koktajlu. Dzięki odpowiednim dodatkom, szpinak stanie się niewyczuwalny. Wypij do dna!

Letni koktajl truskawkowy z płatkami owsianymi

Truskawki nie tylko niesamowicie pachną, zawierają również mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Osoby borykające się z nadmiernym cholesterolem LDL, powinny zdecydowanie włączyć ten owoc do swojego jadłospisu. Co wpływa na to, że nie można przejść obojętnie obok truskawek? Truskawki kryją w sobie cenne witaminy i minerały. W 100 g tego rajskiego owocu […]

Gulasz z mięsem indyczym i papryką

Jak często wspominamy, mięso indycze wpływa korzystnie na osoby z nadmiernym cholesterolem. Przedstawiamy dzisiaj potrawę opartą na tym rodzaju mięsa. Gulasz zawiera także papryki i bakłażan, które nadają potrawie aksamitnego smaku. Jednak każdy dobry kucharz wie, że aby wydobyć z dania to, co najlepsze, trzeba je odpowiednio przyprawić. Zioła prowansalskie […]