Wrzesień – idealny czas, aby przyrządzić potrawę z jej głównym udziałem. Dynia jest nie tylko lekkostrawna i niskokaloryczna, ale także zawiera cenny dla zdrowia serca beta-karoten. Zapobiega on powstawaniu miażdżycy i udarowi mózgu. Połączenie dyni z mleczkiem kokosowym to prawdziwa uczta zmysłów. Jednak jak połączyć te dwa dość łagodne smaki, […]
Dieta Niskocholesterolowa
Awokado faszerowane łososiem z twarożkiem
Czy istnieje lepsze źródło tłuszczu niż awokado? Posiada tyle korzystnych właściwości zdrowotnych, że powinien być jak najczęściej zjadany przez osoby z chorobami serca. Awokado to jedyny owoc o tak dużej zawartości tłuszczu. Znajduje się w nim również kwas oleinowy obniżający skutecznie poziom cholesterolu. Owoc bogaty jest również w likopen, witaminę […]
Nietypowe naleśniki gryczane z pastą z ciecierzycy
Naleśniki – kto ich nie lubi? Pewnie znajdą się takie wyjątki. Jednak to właśnie one potwierdzają regułę, co nie? Podziel się w komentarzu, jaki z Ciebie jest naleśnikowy smakosz! Poznaj przepis na ziołowe naleśniki z twarożkiem i pastą z ciecierzycy. Są dość nietypowe w smaku, jednak warto je zrobić, aby […]
Kurczak z kaszą pęczak i leśnymi grzybami
Wrzesień to doskonały czas na zbieranie grzybów. Jeśli jesteś właśnie po wycieczce do lasu i nie wiesz co zrobić ze znalezionymi grzybkami, znamy na nie niezawodny przepis! Grzyby zawierają dużo białka, dlatego utarło się nazywać je “leśnym mięsem”. 70-90% grzybów to woda, dlatego są niskokaloryczne. Zawarte w grzybach beta-glukany obniżają […]
Jesienna niskocholesterolowa granola z cynamonem
Kalendarzowa jesień już za nami, dlatego warto zrobić porządki w kuchni. Jeśli zdarzają Ci się dni, w których wszystko jest na szybko – zrób wcześniej wyśmienitą granolę z żurawiną i cynamonem. Granole dostępne w sklepach stacjonarnych często zawierają szkodliwe dla zdrowia substancje chemiczne oraz dużo przetworzonego cukru. Nie są więc […]
Jesienna sałatka z młodych ziemniaków i czerwoną soczewicą
Za oknem drzewa coraz wyraźniej odsłaniają swoje nagie łodygi. Jednak to wcale nie oznacza, że i w kuchni powinna panować pustka i melancholia. Wręcz przeciwnie! Jesienią zwykle łatwiej znaleźć trochę więcej czasu na kulinarne eksperymenty. Dzisiejszy przepis nie jest być może z najwyższej półki pod względem umiejętności kucharskich, jednak jeśli […]
Zupa z zielonej soczewicy i wołowiny
Zupy warto jeść zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. Dzisiaj przedstawiamy przepis na aromatyczną zupę z wołowiną i warzywami. Jednak nie znajdują się w niej typowe warzywa, gdyż w zupie rządzą boczniaki, biała fasola i zielona soczewica. Strączki warto jeść nie tylko ze względów smakowych. Zawierają dużo wartościowego białka, a […]
Pełen witalności zielony napój ze szpinakiem
Szpinak to zdecydowanie numer jeden w walce z wysokim stężeniem cholesterolu. Jednak nie każdemu odpowiada jego dość trawiasty smak. Jak jednak przemycić do diety ten bogaty w żelazo produkt? Najlepszą i najsmaczniejszą możliwością jest przygotowanie koktajlu. Dzięki odpowiednim dodatkom, szpinak stanie się niewyczuwalny. Wypij do dna!
Letni koktajl truskawkowy z płatkami owsianymi
Truskawki nie tylko niesamowicie pachną, zawierają również mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Osoby borykające się z nadmiernym cholesterolem LDL, powinny zdecydowanie włączyć ten owoc do swojego jadłospisu. Co wpływa na to, że nie można przejść obojętnie obok truskawek? Truskawki kryją w sobie cenne witaminy i minerały. W 100 g tego rajskiego owocu […]
Gulasz z mięsem indyczym i papryką
Jak często wspominamy, mięso indycze wpływa korzystnie na osoby z nadmiernym cholesterolem. Przedstawiamy dzisiaj potrawę opartą na tym rodzaju mięsa. Gulasz zawiera także papryki i bakłażan, które nadają potrawie aksamitnego smaku. Jednak każdy dobry kucharz wie, że aby wydobyć z dania to, co najlepsze, trzeba je odpowiednio przyprawić. Zioła prowansalskie […]