Zupa grzybowa zwykle kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak nie tylko z tej okazji warto ją przygotować.
Przyrządzając ją zgodnie z zasadami kuchni 5ciu przemian, zupa grzybowa jest nie tylko kremowa i aromatyczna, ale również odżywcza i zdrowa.
Grzybki warto przed ugotowaniem dokładnie przepłukać i moczyć przez około 2 godziny. W ten sposób usuniesz z suszonych grzybków piasek.
Składniki
1 1/2 litra wrzątku (O)
1 liść laurowy (O)
100g suszonych grzybów (Z)
1 łyżeczka masła klarowanego (Z)
1 cebula (M)
szczypta czarnego pieprzu (M)
szczypta soli himalajskiej (W)
1 łyżka śmietany 18% (D)
natka pietruszki (D)
Sposób Przygotowania
- Zagotować wodę. Dodać liść laurowy, suszone grzyby, masło, pokrojoną cebulę, pieprz i sól.
- Gotować przez około godzinę, pod koniec gotowania dodać śmietanę i posiekaną drobno natkę pietruszki.
Smacznego!