Doskonała zupa grzybowa

Zupa grzybowa zwykle kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak nie tylko z tej okazji warto ją przygotować.

Przyrządzając ją zgodnie z zasadami kuchni 5ciu przemian, zupa grzybowa jest nie tylko kremowa i aromatyczna, ale również odżywcza i zdrowa.

Grzybki warto przed ugotowaniem dokładnie przepłukać i moczyć przez około 2 godziny. W ten sposób usuniesz z suszonych grzybków piasek.

Składniki

  • 1 1/2 litra wrzątku (O)

  • 1 liść laurowy (O)

  • 100g suszonych grzybów (Z)

  • 1 łyżeczka masła klarowanego (Z)

  • 1 cebula (M)

  • szczypta czarnego pieprzu (M)

  • szczypta soli himalajskiej (W)

  • 1 łyżka śmietany 18% (D)

  • natka pietruszki (D)

Sposób Przygotowania

  • Zagotować wodę. Dodać liść laurowy, suszone grzyby, masło, pokrojoną cebulę, pieprz i sól.
  • Gotować przez około godzinę, pod koniec gotowania dodać śmietanę i posiekaną drobno natkę pietruszki.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *