Omlet ze szpinakiem

Jeśli myślisz, że omlet nie może się znudzić, masz rację. Poznaj wersję niskocholesterolowego omleta, którego możesz spałaszować na śniadanie.

Zielone warzywa warto spożywać w nadprogramowych ilościach. Do jednych z cudownych źródeł żelaza należy szpinak. Jednak to nie jedyna jego zaleta, jest on również bogaty w beta-karoten, witaminę C oraz luteiny.

Składniki

  • 2 jajka z chowu na wolnym wybiegu

  • 120 g szpinaku

  • 2 łyżki nasion słonecznika

  • 2 dojrzałe pomidory

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • szczypta soli morskiej

  • garść natki pietruszki

Sposób Przygotowania

  • Słonecznik wsyp na suchą patelnię. Praż na małym ogniu, aż ziarna nabiorą złotego koloru, po czym przesyp je do miski.
  • Szpinak przesiekaj drobno i dodaj do ziaren słonecznika.
  • W osobnej misce oddziel żółtka od białek. Żółtka zachowaj, białka ubij na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z oliwą. Taką miksturę dolewaj stopniowo do ubitych białek, łącząc całość w masę na omleta.
  • Do gotowej masy dodaj liście szpinaku i słonecznik.
  • Na rozgrzaną suchą patelnię teflonową wlej przygotowaną masę jajeczną. Gdy masa zetnie się i można podważyć ją łopatką oraz ma złoty kolor, jest gotowa do obrócenia.
  • Drugą stronę omleta smaż także bez dodatkowego tłuszczu przez kilka minut, do uzyskania rumianego koloru. Omlet przełóż na talerz.
  • Pomidory pokrój w plastry i rozłóż na całej powierzchni omleta, pietruszkę porwij w palcach na mniejsze listki i posyp z wierzchu.

Jakie jest Twoje ulubione warzywo, z którym najczęściej jesz omleta? Podziel się swoim faworytem w komentarzu!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *