Jeśli myślisz, że omlet nie może się znudzić, masz rację. Poznaj wersję niskocholesterolowego omleta, którego możesz spałaszować na śniadanie.
Zielone warzywa warto spożywać w nadprogramowych ilościach. Do jednych z cudownych źródeł żelaza należy szpinak. Jednak to nie jedyna jego zaleta, jest on również bogaty w beta-karoten, witaminę C oraz luteiny.
Składniki
2 jajka z chowu na wolnym wybiegu
120 g szpinaku
2 łyżki nasion słonecznika
2 dojrzałe pomidory
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli morskiej
garść natki pietruszki
Sposób Przygotowania
- Słonecznik wsyp na suchą patelnię. Praż na małym ogniu, aż ziarna nabiorą złotego koloru, po czym przesyp je do miski.
- Szpinak przesiekaj drobno i dodaj do ziaren słonecznika.
- W osobnej misce oddziel żółtka od białek. Żółtka zachowaj, białka ubij na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z oliwą. Taką miksturę dolewaj stopniowo do ubitych białek, łącząc całość w masę na omleta.
- Do gotowej masy dodaj liście szpinaku i słonecznik.
- Na rozgrzaną suchą patelnię teflonową wlej przygotowaną masę jajeczną. Gdy masa zetnie się i można podważyć ją łopatką oraz ma złoty kolor, jest gotowa do obrócenia.
- Drugą stronę omleta smaż także bez dodatkowego tłuszczu przez kilka minut, do uzyskania rumianego koloru. Omlet przełóż na talerz.
- Pomidory pokrój w plastry i rozłóż na całej powierzchni omleta, pietruszkę porwij w palcach na mniejsze listki i posyp z wierzchu.
Jakie jest Twoje ulubione warzywo, z którym najczęściej jesz omleta? Podziel się swoim faworytem w komentarzu!