Orkiszowe gofry, to wspaniała propozycja na śniadanie lub obiad. Można je podać same lub z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakują ze świeżymi owocami. Jeden gofr ważący około 55 g ma 4,3 wymiennika, w tym 2,7 WW i 1,6 WBT. Gofry orkiszowe podobnie, jak te przyrządzane na mące pszennej wychodzą chrupiące i pyszne, ale ich zaletą jest fakt, że są o wiele zdrowsze. Mąka orkiszowa ma o wiele wyższą wartość energetyczną od mąki pszennej. Ponadto ma większą zawartość tłuszczu, białka, cennego błonnika i substancji mineralnych oraz witamin.
Składniki
225 g mąki orkiszowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
10 g cukru pudru
szczypta soli
1 płaska łyżka cukru wanilinowego
2 jajka
110 g oleju z pestek winogron
330 g mleka ryżowego
Sposób Przygotowania
- Przesiewamy mąkę orkiszową do miski
- Przesianą mąkę orkiszową mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem (wanilinowym i pudrem).
- Dodajemy żółtka, olej i mleko ryżowe. Miksujemy całość na gładką masę.
- Białka ubijamy w osobnej misce i dodajemy do reszty składników. Mieszamy całość ostrożnie łyżką.
- Odstawiamy ciasto na około 15 minut. Po tym czasie smażymy gofry w dobrze rozgrzanej gofrownicy.
- Gofry orkiszowe podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.