Pewnie przyznasz, że znacznie częściej robisz owsiankę na słodko niż w wersji wytrawnej! Być może to z przyzwyczajenia albo nigdy wcześniej nie wpadł Ci do głowy pomysł na niesłodką owsiankę?
Wytrawną owsiankę z cukinią i ziemniakami możesz podawać zarówno na śniadanie, jak i obiad czy kolację. Jest dobra na każdą część dnia.
Składniki
1 1/2 litra wrzątku (O)
1 garść świeżego majeranku (O)
1 listek szałwii (O)
1 listek laurowy (O)
1/2 łyżeczki świeżego tymianku (O)
1 mała cukinia (Z)
7 ziemniaków (Z)
2 łyżki oliwy z oliwek (Z)
1 słodka papryka (Z)
1 żółta cebula (M)
1 gałązka rozmarynu (M)
1 łyżka świeżego oregano (M)
4 listki świeżej bazylii (M)
3 ziarenka ziela angielskiego (M)
1 liść selera (M)
odrobina pieprzu (M)
1/3 szklanki płatków owsianych (M)
1 łyżeczka tamari (W)
sól himalajska do smaku (W)
1 łyżka natki pietruszki (D)
Sposób Przygotowania
- Zagotowujemy wodę, dodajemy przyprawy z Przemiany Ognia, dodajemy pokrojone ziemniaki.
- Kroimy cukinię i paprykę, szklimy na oliwie razem z cebulą pokrojoną w piórka, dodajemy zeszkloną paprykę, cukinię i cebulę. Dodajemy przyprawy z Przemiany Metalu, sól i tamari.
- Gotujemy około 40 minut, przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Przyrządzałaś kiedyś wytrawną owsiankę? Podziel się swoimi doświadczeniami w komentarzu!