Wytrawna owsianka z cukinią

Pewnie przyznasz, że znacznie częściej robisz owsiankę na słodko niż w wersji wytrawnej! Być może to z przyzwyczajenia albo nigdy wcześniej nie wpadł Ci do głowy pomysł na niesłodką owsiankę?

Wytrawną owsiankę z cukinią i ziemniakami możesz podawać zarówno na śniadanie, jak i obiad czy kolację. Jest dobra na każdą część dnia.

Składniki

  • 1 1/2 litra wrzątku (O)

  • 1 garść świeżego majeranku (O)

  • 1 listek szałwii (O)

  • 1 listek laurowy (O)

  • 1/2 łyżeczki świeżego tymianku (O)

  • 1 mała cukinia (Z)

  • 7 ziemniaków (Z)

  • 2 łyżki oliwy z oliwek (Z)

  • 1 słodka papryka (Z)

  • 1 żółta cebula (M)

  • 1 gałązka rozmarynu (M)

  • 1 łyżka świeżego oregano (M)

  • 4 listki świeżej bazylii (M)

  • 3 ziarenka ziela angielskiego (M)

  • 1 liść selera (M)

  • odrobina pieprzu (M)

  • 1/3 szklanki płatków owsianych (M)

  • 1 łyżeczka tamari (W)

  • sól himalajska do smaku (W)

  • 1 łyżka natki pietruszki (D)

Sposób Przygotowania

  • Zagotowujemy wodę, dodajemy przyprawy z Przemiany Ognia, dodajemy pokrojone ziemniaki.
  • Kroimy cukinię i paprykę, szklimy na oliwie razem z cebulą pokrojoną w piórka, dodajemy zeszkloną paprykę, cukinię i cebulę. Dodajemy przyprawy z Przemiany Metalu, sól i tamari.
  • Gotujemy około 40 minut, przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Przyrządzałaś kiedyś wytrawną owsiankę? Podziel się swoimi doświadczeniami w komentarzu!

Leave a Comment

Your email address will not be published.