Pestki z dyni na zatkane przewody żółciowe.

Drogi żółciowe to skomplikowany system przewodów, umożliwiający swobodny przepływ żółci. Do zatkania przewodów żółciowych nierzadko dochodzi pod wpływem powstawania kamieni. Jest to jedna z najczęstszych chorób dróg żółciowych, która daje nieprzyjemne dolegliwości. Co warto wiedzieć o tej chorobie? Dlaczego pestki z dyni są idealne na problemy z drogami żółciowymi? 

Zatkane przewody żółciowe – co warto o nich wiedzieć?

Zatkane przewody żółciowe najczęściej objawiają się bólami, nazywanymi kolką żółciową. Zazwyczaj trwa on kilka godzin a następnie ustępuje, gdyż złóg przesuwa się do dwunastnicy. Czasami jednak sytuacja taka wymaga leczenia chirurgicznego. Co przyczynia się do zatykania przewodów żółciowych?

  • starszy wiek
  • zaburzenia hormonalne
  • otyłość oraz cukrzyca
  • choroby jelita grubego i cienkiego
  • resekcja żołądka lub jelit
  • stosowanie leków antykoncepcyjnych


Dieta bogata w cenne składniki

Starannie dobrane składniki odżywcze mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie oraz wspomóc leczenie stanów zapalnych i innych problemów z drogami żółciowymi.

Podczas problemów z drogami żółciowymi ogranicza się w diecie ilość tłuszczów, co może negatywnie wpływać na wchłanianie witamin. Warto więc włączyć do swojej diety produkty bogate w B-karoten. Jest to związek, który we współpracy z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi oraz enzymami w wątrobie wytwarza witaminę A. Obniża ona poziom złego cholesterolu, dba o błonę śluzową jelit oraz pozytywnie wpływa na prace woreczka żółciowego i wątroby. Bogatym źródłem B-karotenu są pestki dyni.

Pestki z dyni są też bogate w witaminy z grupy B oraz C, które zmniejszają procesy krystalizacji żółci. Zawarty w nich magnez, koi system nerwowy. Co więcej, pestki z dyni wpływają na ruchliwość jelit oraz zapobiegają zaparciom.

Pestki z dyni na zatkane przewody żółciowe

Szczególnie polecane na problemy z przewodami żółciowymi są pestki z dyni. Są bogate w witaminy, które redukują ilość kwasu szczawiowego wydalanego z moczem. Przeciwdziałają też powstawaniu kamieni nerkowych.

Włączenie do diety dyni obniża również poziom cholesterolu oraz pomaga uzyskać zdrową masę ciała. Korzystne jest też spożywanie oleju z pestek z dyni, który jest bogaty w substancje lipotropowe oraz w pektyny. Mają one działanie przeciwzapalne i otulające. Usuwają też z organizmu toksyny oraz upłynniają żółć, poprawiając samopoczucie oraz zapobiegając powstawaniu kamieni w przewodach żółciowych.

Jak spożywać pestki z dyni?

Najlepiej spożywać pestki z dyni codziennie zarówno, aby zapobiegać problemom z przewodem żółciowym, jak i podczas występowania dolegliwości. W przypadku zapalenia pęcherzyka żółciowego zaleca się spożywanie filiżanki gotowanej dyni wraz z pestkami. Nasiona dyni można też prażyć oraz dodawać do sałatek.

Poleca się spożywanie ich rano jako dodatek do śniadania, aby zawarte w nich tłuszcze dostarczały energii na cały dzień. Pestki z dyni warto też jeść po południu, gdyż hamują uczucie głodu. Są zdrową alternatywą dla popularnych przekąsek. Należy jednak spożywać nie więcej 30 g pestek dziennie, czyli mniej więcej garść nasion, ze względu na ich kaloryczność.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *