Pieczone ziemniaki na śniadanie Bożonarodzeniowe

Ziemniaki zwykle kojarzą nam się z niedzielnym obiadkiem u mamy. Jednak wbrew pozorom, można z nich zrobić także pyszne śniadanie.

Te pieczone ziemniaczki są tak smaczne, że warto przygotować je na śniadanie w pierwszy dzień świąt.

Mimo wyboistego smaku, wcale nie są trudne do zrobienia. Wystarczy nastawić piekarnik, trochę tu dosypać, trochę tam i aromatyczny zapach będzie uciekał przez szparki z drzwi kuchennych.

Składniki

  • 500 g czerwonych ziemniaków (małych)

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżka soli himalajskiej

  • 1/2 łyżki czosnku w proszku

  • 1/2 łyżki zmielonego czarnego pieprzu

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryczki w proszku

Sposób Przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Dokładnie umyj, opłucz i osusz ziemniaki. Piec je w piekarniku przez 25-35 minut albo do momentu, aż będą miękkie w środku.
  • Ugotowane ziemniaki pokrój na połówki lub ćwiartki.
  • Gorącą patelnię wyłóż 1 łyżką oliwy z oliwek. Dodaj tylko tyle ziemniaków, aby każdy osobny przylegał do patelni. Zapewni to chrupkość ziemniaka z wszystkich stron.
  • Gdy wszystkie ziemniaki są już na patelni, możesz dodatkowo spryskać je oliwą z oliwek. Przypraw połową przypraw.
  • Po około 5 minutach, za pomocą widelca przewróć ziemniaki na drugą stronę. Kolejno po 3-4 minutach przewróć je na prawy bok, a później na lewy i dopraw resztą przypraw.
  • Gotuj przez następne 2-3 minuty, aż do uzyskania pięknego, brązowego koloru.
  • Możesz podawać ziemniaczki razem z sosem pomidorowym lub czosnkowym.

Smacznego!

Jeśli przyrządziłeś potrawę zgodnie z przepisem, koniecznie daj znać w komentarzu!


Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *