Ziemniaki zwykle kojarzą nam się z niedzielnym obiadkiem u mamy. Jednak wbrew pozorom, można z nich zrobić także pyszne śniadanie.
Te pieczone ziemniaczki są tak smaczne, że warto przygotować je na śniadanie w pierwszy dzień świąt.
Mimo wyboistego smaku, wcale nie są trudne do zrobienia. Wystarczy nastawić piekarnik, trochę tu dosypać, trochę tam i aromatyczny zapach będzie uciekał przez szparki z drzwi kuchennych.
Składniki
500 g czerwonych ziemniaków (małych)
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soli himalajskiej
1/2 łyżki czosnku w proszku
1/2 łyżki zmielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryczki w proszku
Sposób Przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Dokładnie umyj, opłucz i osusz ziemniaki. Piec je w piekarniku przez 25-35 minut albo do momentu, aż będą miękkie w środku.
- Ugotowane ziemniaki pokrój na połówki lub ćwiartki.
- Gorącą patelnię wyłóż 1 łyżką oliwy z oliwek. Dodaj tylko tyle ziemniaków, aby każdy osobny przylegał do patelni. Zapewni to chrupkość ziemniaka z wszystkich stron.
- Gdy wszystkie ziemniaki są już na patelni, możesz dodatkowo spryskać je oliwą z oliwek. Przypraw połową przypraw.
- Po około 5 minutach, za pomocą widelca przewróć ziemniaki na drugą stronę. Kolejno po 3-4 minutach przewróć je na prawy bok, a później na lewy i dopraw resztą przypraw.
- Gotuj przez następne 2-3 minuty, aż do uzyskania pięknego, brązowego koloru.
- Możesz podawać ziemniaczki razem z sosem pomidorowym lub czosnkowym.
Smacznego!
Jeśli przyrządziłeś potrawę zgodnie z przepisem, koniecznie daj znać w komentarzu!