Przepis na kremowe ziemniaki na wigilię

Ziemniaki – nieważne czy przygotowujesz mięsne dania, czy wegańskie, na wigilię. Ten przepis na ziemniaki podbije Twoje kubki smakowe.

Czasem mniej znaczy więcej.

Aby nadać ziemniakom nieco bardziej intensywnego smaku, dodaj do niego czosnek.

Składniki

  • 7 średnich ziemniaków

  • 1 ½ łyżeczki soli himalajskiej

  • 5 ząbków prażonego czosnku

  • 3-4 łyżki masła wegańskiego

  • ¼ szklanki świeżego szczypiorku

  • ½ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu

Sposób Przygotowania

  • Dokładnie opłucz ziemniaki. Następnie umieść je w dużym garnku i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia. Wsyp do garnka 1 łyżeczkę soli. Gotuj przez około 30 minut, aż ziemniaki zmiękną.
  • W międzyczasie pokrój drobno szczypiorek.
  • Wylej wodę z ziemniaków, a następnie na około 1 minutę umieść je z powrotem w garnku, aby odparowała reszta wody. Obierz ziemniaki ze skórki.
  • Ugnieć ziemniaki za pomocą krajalnicy do ziemniaków lub mikserem ręcznym(rób to na wolnych obrotach, aby ziemniaki nie stały się kleiste), aż do uzyskania puszystej konsystencji. Dodaj masło, sól, czosnek i czarny pieprz. Wymieszaj. Skosztuj i dopraw według uznania.
  • Na koniec posyp potrawę szczypiorkiem, wymieszaj i podawaj na osobnym talerzu. Ziemniaki również świetnie smakują w zupie grzybowej.

Wesołych Świąt!


Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *