Sos tatarski często podawany jest z daniami mięsnymi. Jednak dziś łamiemy tę utartą regułę. Przedstawiamy Wam sos tatarski podany razem z placuszkami cukiniowymi. Ta wegetariańska potrawa kradnie serca!
Do przygotowania sosu tatarskiego będziesz potrzebował dobrej jakości majonezu. Możesz zrobić go samemu lub użyć sklepowego, najlepiej ekologicznego.
Składniki
- Placuszki
1kg ziemniaków (Z)
2 jajka (Z)
3 łyżki mąki kukurydzianej (Z)
1 żółta cebula (M)
1 szczypta czarnego pieprzu (M)
2 ząbki czosnku (M)
sól morska (W)
1 mała cukinia (D)
- Sos tatarski
2 łyżki majonezu (Z)
szczypta czarnego pieprzu (M)
sól morska (W)
1 średni słoiczek marynowanych grzybów (D)
1 średni kiszony ogórek (D)
Sposób Przygotowania
- Ziemniaki zetrzyj na tarce z małymi oczkami (na takiej tarce ścieramy też cebulę i cukinię). Dodaj jajka, mąkę, pieprz, cebulę, posiekany czosnek, sól, cukinię. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Niewielkie placki smaż na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy.
- W międzyczasie przygotuj sos. Do majonezu dodaj pieprz, sól, drobno pokrojone grzyby i kiszony ogórek. Dokładnie mieszaj.
A jakie danie Ty najczęściej przygotowujesz z sosem tatarskim? Podziel się swoimi ulubionymi potrawami z sosem tatarskim w komentarzu!