Placuszki cukiniowe oblane sosem tatarskim

Sos tatarski często podawany jest z daniami mięsnymi. Jednak dziś łamiemy tę utartą regułę. Przedstawiamy Wam sos tatarski podany razem z placuszkami cukiniowymi. Ta wegetariańska potrawa kradnie serca!

Do przygotowania sosu tatarskiego będziesz potrzebował dobrej jakości majonezu. Możesz zrobić go samemu lub użyć sklepowego, najlepiej ekologicznego.

Składniki

  • Placuszki
  • 1kg ziemniaków (Z)

  • 2 jajka (Z)

  • 3 łyżki mąki kukurydzianej (Z)

  • 1 żółta cebula (M)

  • 1 szczypta czarnego pieprzu (M)

  • 2 ząbki czosnku (M)

  • sól morska (W)

  • 1 mała cukinia (D)

  • Sos tatarski
  • 2 łyżki majonezu (Z)

  • szczypta czarnego pieprzu (M)

  • sól morska (W)

  • 1 średni słoiczek marynowanych grzybów (D)

  • 1 średni kiszony ogórek (D)

Sposób Przygotowania

  • Ziemniaki zetrzyj na tarce z małymi oczkami (na takiej tarce ścieramy też cebulę i cukinię). Dodaj jajka, mąkę, pieprz, cebulę, posiekany czosnek, sól, cukinię. Składniki dokładnie wymieszaj.
  • Niewielkie placki smaż na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy.
  • W międzyczasie przygotuj sos. Do majonezu dodaj pieprz, sól, drobno pokrojone grzyby i kiszony ogórek. Dokładnie mieszaj.

A jakie danie Ty najczęściej przygotowujesz z sosem tatarskim? Podziel się swoimi ulubionymi potrawami z sosem tatarskim w komentarzu!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *