Przepis na białą kapustę z koperkiem

Przygotuj w mniej niż 30 minut kapustę z koperkiem. Odpowiednio wyważone proporcje pozwolą Ci cieszyć się smakiem w pełni. Co więcej, przepis ten jest banalnie prosty!

Dlaczego dobrze jest jeść białą kapustę? Zawiera ona sporo witaminy C, witamin z grupy B i rutynę. Warto wiedzieć, że najwięcej kwasu foliowego i żelaza znajduje się w zewnętrznych liściach.

Białą kapustę powinny jeść osoby z anemią, borykające się z niską odpornością, a także te, które mają problemy żołądkowe. Polecana jest również osobom, które mają obrzęki spowodowane nadmiernym zatrzymywaniem się wody w organizmie.

Składniki

  • 1 główka białej kapusty

  • 1 czerwona cebula

  • pęczek koperku

  • sok z cytryny

  • zmielony kminek

  • sól

  • pieprz

  • bazylia

Sposób Przygotowania

  • Obierz cebulę i pokrój w kosteczki. Na suchej patelni “przesmaż” cebulkę. Jak zacznie się przypalać to dolej trochę wody (około 2-3 łyżki). Chwilę duś.
  • W tym samym czasie poszatkuj drobno kapustę. Cebulę przełóż do większego garnka, w którym będziesz robić kapustę.
  • Drobną kapustę włóż do garnka z cebulą i zalej 3 łyżkami wody. Posyp solą i duś na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy kapusta zmięknie, dodaj resztę przypraw i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
  • Podając, posyp obficie koperkiem.

Smacznego!


Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *