Przygotuj w mniej niż 30 minut kapustę z koperkiem. Odpowiednio wyważone proporcje pozwolą Ci cieszyć się smakiem w pełni. Co więcej, przepis ten jest banalnie prosty!
Dlaczego dobrze jest jeść białą kapustę? Zawiera ona sporo witaminy C, witamin z grupy B i rutynę. Warto wiedzieć, że najwięcej kwasu foliowego i żelaza znajduje się w zewnętrznych liściach.
Białą kapustę powinny jeść osoby z anemią, borykające się z niską odpornością, a także te, które mają problemy żołądkowe. Polecana jest również osobom, które mają obrzęki spowodowane nadmiernym zatrzymywaniem się wody w organizmie.
Składniki
1 główka białej kapusty
1 czerwona cebula
pęczek koperku
sok z cytryny
zmielony kminek
sól
pieprz
bazylia
Sposób Przygotowania
- Obierz cebulę i pokrój w kosteczki. Na suchej patelni “przesmaż” cebulkę. Jak zacznie się przypalać to dolej trochę wody (około 2-3 łyżki). Chwilę duś.
- W tym samym czasie poszatkuj drobno kapustę. Cebulę przełóż do większego garnka, w którym będziesz robić kapustę.
- Drobną kapustę włóż do garnka z cebulą i zalej 3 łyżkami wody. Posyp solą i duś na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy kapusta zmięknie, dodaj resztę przypraw i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
- Podając, posyp obficie koperkiem.
Smacznego!