Na poście dr Dąbrowskiej zamiast kieliszka czerwonego wina można rozkoszować się ciemnoczerwonym sokiem z kiszonego buraka. Jest mocno wytrawny i pyszny!
Jednak nie tylko za walory smakowe warto docenić ten napój. Zawiera liczne substancje, które wspierają zdrowie układu pokarmowego. Co więcej, warto pić go w okresie jesiennym, aby wzmocnić odporność.
Sok z kiszonych buraków zwykle przygotowuje się na święta Bożego Narodzenia. Jednak nie powinna być to jedyna okazja w ciągu roku, dzięki której pojawia się ten cudowny napój na stole.
Składniki
3 buraki
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki soli kamiennej
odrobina soku z kiszonych ogórków lub kapusty
liść laurowy do smaku
1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
Sposób Przygotowania
- Umyj, obierz i pokrój w kawałki buraki. Umieść je w litrowym słoiku.
- Dodaj czosnek i zalej je przegotowaną osoloną wodą.
- Dodaj odrobinę soku z kiszonki.
- Odstaw w chłodne miejsce na 4-5 dni.
- Po upływie około 4 dni przelej zakwas do butelki i umieść w lodówce.
Pamiętaj, aby wszystkie składniki były w wodzie. Warto obciążyć je tak, aby żadne z nich nie pływało na powierzchni. W innym przypadku zakwas może zacząć spleśnieć.