Sok z kiszonego buraka na poście dr Dąbrowskiej

Na poście dr Dąbrowskiej zamiast kieliszka czerwonego wina można rozkoszować się ciemnoczerwonym sokiem z kiszonego buraka. Jest mocno wytrawny i pyszny!

Jednak nie tylko za walory smakowe warto docenić ten napój. Zawiera liczne substancje, które wspierają zdrowie układu pokarmowego. Co więcej, warto pić go w okresie jesiennym, aby wzmocnić odporność.

Sok z kiszonych buraków zwykle przygotowuje się na święta Bożego Narodzenia. Jednak nie powinna być to jedyna okazja w ciągu roku, dzięki której pojawia się ten cudowny napój na stole.

Składniki

  • 3 buraki

  • 2 ząbki czosnku

  • 0,5 łyżeczki soli kamiennej

  • odrobina soku z kiszonych ogórków lub kapusty

  • liść laurowy do smaku

  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)

Sposób Przygotowania

  • Umyj, obierz i pokrój w kawałki buraki. Umieść je w litrowym słoiku.
  • Dodaj czosnek i zalej je przegotowaną osoloną wodą.
  • Dodaj odrobinę soku z kiszonki.
  • Odstaw w chłodne miejsce na 4-5 dni.
  • Po upływie około 4 dni przelej zakwas do butelki i umieść w lodówce.

Pamiętaj, aby wszystkie składniki były w wodzie. Warto obciążyć je tak, aby żadne z nich nie pływało na powierzchni. W innym przypadku zakwas może zacząć spleśnieć.


Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *