Gotowy w parę chwil, pyszny, słodki, chociaż bez dodatku cukru. Zaskakującym składnikiem potęgującym kolor jest… burak ćwikłowy. Spokojnie, smak komponuje się idealnie! Buraki poprawiają wytrzymałość i odporność organizmu, gwarantują lepszy nastrój i dużo energii.
Przepis bezglutenowy i bezlaktozowy. Spróbuj, a zakochasz się w tym połączeniu produktów!
Składniki
Banany mrożone – 3 sztuki
Maliny mrożone – 1/2 szklanki
Burak czerwony surowy – 1/2 szklanki
(opcjonalnie) mleczko kokosowe lub mleko kokosowe/migdałowe/sojowe
Sposób Przygotowania
- Banany, maliny, buraka wrzuć do kielicha miksera/blendera (buraka pokrój na małe cząstki łatwiej się rozpadnie) i zmiksuj na jednolitą masę. Jeżeli twoje urządzenie ma niewielką moc, można wcześniej zetrzeć buraka na tarce do warzyw.
- Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodaj wedle uznania mleczko kokosowe lub napój roślinny do uzyskania zadowalającej cię konsystencji.
- Deser podaj od razu udekorowany owocami.
Czy wiesz, że…?
Burak czerwony pomaga oczyścić organizm z toksyn oraz obniżyć poziom cholesterolu LDL, to znane warzywo w profilaktyce antynowotworowej.
Ćwikła dostarcza sporych ilości kwasu foliowego, żelaza, magnezu, potasu, wapnia, sodu oraz witaminy C i witamin z grupy B.