W niniejszym przepisie mamy przyjemność zaproponować skarbnicę beta karotenu i witaminy A, którą jest sałatka składająca się głównie z marchwi. Każda osoba cierpiąca z powodu cukrzycy, poszukująca nutki słodkich smaków w swoich posiłkach może pozwolić sobie, dzięki temu przepisowi na odrobinę wytchnienia. Niezwykle niska zawartość węglowodanów przy jednocześnie solidnej objętości posiłku sprawia, że sprawdzi się on w postaci odrębnego dania, jak i dodatku lub przystawki do bardziej obfitego obiadu. Jeżeli szukasz sałatki, która swoim smakiem wprowadzi świeżość od ubogich w cukry dań, ten przepis jest skierowany właśnie do Ciebie.
Składniki
– około 400 gramów marchwi (można ją pokroić w bardzo cienkie plasterki lub po prostu zetrzeć na tarce, najlepiej działać w tym przypadku według własnego uznania)
1/4 łyżeczki kminku
zmiażdżony ząbek czosnku
drobno posiekana łyżka imbiru
łyżka stołowa oliwy z oliwek
łyżka sproszkowanego słodziku (splenda, ksylitol lub stevia)
pół łyżeczki soli ziołowej
szczypta pieprzu cayenne
pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie składników może zająć nam kilka chwil. Mimo wszystko kolejny etap jest niezwykle prosty.
Sposób Przygotowania
- Do startej lub drobno posiekanej marchwi wystarczy dodać wszystkie składniki.
- Całość powinna stworzyć wodnistą strukturę po kilku godzinach w lodówce z powodu puszczenia soku przez marchew pod wpływem przypraw i dodatków.