Śniadaniowe brownie składające się z naturalnych, bezglutenowych składników zaskoczą każdego prostotą swojego przygotowania. Pomimo konieczności wypieczenia tego produktu całość preparacji masy nie powinna zająć więcej niż 10 minut. Łatwość w wykonaniu tego przepisu to nie jedyna jego zaleta. Niskowęglowodanowe brownie, które proponujemy w wariancie śniadaniowym sprawdzą się idealnie w diecie każdego diabetyka, który restrykcyjnie przestrzega norm spożywania cukru. Jedna porcja potrawy zawiera zaledwie 130 kalorii i 30 gramów węglowodanów.
Składniki
Kubek płatków owsianych instant
3/4 kubka brązowego cukru
1/2 kubka bezglutenowej mąki do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
szczypta soli
jeden zmiażdżony banan
1/4 kubka mleka ryżowego
1 jajko
kilka kropel ekstraktu waniliowego do smaku
Sposób Przygotowania
- Rozgrzać piec do temperatury 170-180 stopni
- Dokładnie rozmieszać w dużym naczyniu wszystkie przygotowane przez nas składniki na masę ciasta i wysmarować blachę żaroodporną masłem przeznaczonym do pieczenia
- Masę na brownie pieczemy około 20 minut, po czym odstawiamy do ostudzenia nim pokroimy całość na kawałki